30 stycznia, 2023

Kard (karczoch hiszpański) odmiany Bianco avorio – jadalne łodygi

Kard odmiany Bianco avorio to roślina wieloletnia, jednak w naszym kraju uprawiana jest jako jednoroczna, ponieważ w kolejnych latach ogonki liściowe tracą walory kulinarne, stają się suche i twarde. Kard nazywany jest również karczochem hiszpańskim.
30 listopada, 2022

Karczoch odmiany Vert de Provence

Karczoch odmiany Vert de Provence to roślina wieloletnia, plenna, którą można uprawiać jako jednoroczną. Częścią użytkową karczocha jest niedojrzały kwiatostan w kształcie kuli, który ścina się z krótkim fragmentem łodygi.
1 października, 2022

Kukurydza cukrowa super słodka: Strongstar F1, Sweet Spirit F1, Accentuate F1

Kukurydza cukrowa super słodka odmiany: Strongstar F1, Sweet Spirit F1 oraz Accentuate F1 to profesjonalene odmiany uprawiane pod cele handlowe m.in. do produkcji konserw i mrożonek, w tym do spożycia po ugotowaniu. Cechuje je bogaty smak, wspaniały zapach i wysokie wartości odżywcze.
1 października, 2022

„Czarna” kukurydza popcorn – odmiana Dakota Black

Dakota Black to amerykańska odmiana kukurydzy pękającej (popcorn). Cechuje się ciemnofioletową, niemal czarną barwą ziarniaków na kolbach. Po uprażeniu ukazuje się białe bielmo, zatem popcorn jest biały, a nie fioletowy.
23 lipca, 2022

Komosa rózgowa (strawberry sticks) – uprawa w ogrodzie

Komosa rózgowa (Chenopodium foliosum) należy do rodziny komosowatych. Określana jest mianem truskawkoszpinaku. To roślina jadalna, jednoroczna. Liście je się podobnie jak szpinak. Owoce po dojrzeniu przypominają kształtem małe owoce morwy.
17 lipca, 2022

Ogórek Poona Kheera czyli ogórek siatkowy, ogórek indyjski, ogórek brązowy

Ogórki odmiany Poona Kheera są uprawiane na cele jadalne i dekoracyjne. Pochodzą z Indii. Po dojrzeniu mają ciekawy brązowy kolor skórki, którą pokrywa jaśniejsza siateczka powstała wskutek jej popękania. Uprawia się je identycznie jak inne dyniowate.
5 lutego, 2022

Kurkuma – jak ją uprawiać w domu?

Ostryż długi (Curcuma longa) czyli kurkuma, bywa nazywany także ostryżem indyjskim to bylina należąca do rodziny imbirowatych, występująca dziko w Indiach, skąd pochodzi. W Polsce jest znaną przyprawą dostępną zwykle w proszku lub w postaci kłącza. Można jednak ją samodzielnie w domu uprawiać.
5 lutego, 2022

Miechunka peruwiańska czyli rodzynek brazylijski – uprawa w ogrodzie

Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana) czyli rodzynek brazylijski to roślina psiankowata o jadalnych żółtych jagodach. W Polsce jest to roślina jednoroczna. Poleca się ja uprawiać z rozsady, aby zdążyła dojrzeć.
17 stycznia, 2022

Uprawa ciecierzycy w ogrodzie i na balkonie

Ciecierzyca to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Jest gatunkiem ciepłolubnym. W Polsce nie uprawia się ją na dużą skalę. Najwięcej jej wysiewają rolnicy i ogrodnicy hobbyści. Ciecierzyca zdobi, daje plon smacznych nasion i dodatkowo poprawia strukturę gleby oraz ją nawozi azotem.
6 grudnia, 2021

Cyklantera stopowata (dziki ogórek) – uprawa i pielęgnacja w ogrodzie

Cyklantera stopowata (Cyclanthera pedata) to jednoroczne pnącze, którego nadziemne części są jadalne. Nazywana jest dzikim ogórkiem, gdyż tak smakuje. Jest zarazem atrakcyjną rośliną do tworzenia zielonej ściany. Uprawa jest podobna jak choćby do ogórka.
3 grudnia, 2021

Okra – jadalne, egzotyczne warzywo – uprawa i pielęgnacja

Okra (Abelmoschus esculentus) czyli piżmian jadalny, ketmia jadalna, gombo lub okro to egzotyczne warzywo jednoroczne, ale też i ciekawa roślina ozdobna. Można ją z powodzeniem w Polsce uprawiać i raczyć się ciekawym smakiem owoców.
13 października, 2021

Pepino gold czyli psianka melonowa – uprawa i wykorzystanie

Pepino gold czyli psianka melonowa (Solanum muricatum) to egoztyczna roślina z tej samej rodziny co pomidor, papryka czy też bakłażan. Coraz częściej uprawia się ją w Polsce w celu pozyskania smacznych owoców.
5 sierpnia, 2021

Miechunka pomidorowa czyli tomatillo – uprawa w ogrodzie

Miechunka pomidorowa (Physalis philadelphica) czyli tomatillo jest jadalnym gatunkiem miechunki. Jej owoce czyli jagody są dość duże, zielone, żółtawe bądź fioletowe (w zależności od odmiany) o pomidorowym, kwaskowatym posmaku. Jest mylona z rodzynkiem brazylijskim, który jest słodki.
4 sierpnia, 2021

Głąbigroszek – uprawa w ogrodzie i wykorzystanie

Głąbigroszek (Lotus tetragonolobus L.) to jeszcze rzadko uprawiana w Polsce jednoroczna roślina ozdobno-użytkowa. Zdobi, a jego strąki wykorzystuje się w kuchni, podobnie jak fasolkę szparagową.
21 listopada, 2020

Imbir w doniczce – uprawa w domu

Imbir to znana roślina w kuchni, medycynie naturalnej i kosmetyce. Bez problemów można ją uprawiać w warunkach domowych uzyskując plon świeżych, smacznych i odżywczych kłączy.
9 listopada, 2020

Topinambur w ogrodzie – jadalny, ozdobny ale inwazyjny

Topinambur (Helianthus tuberosus) czyli słonecznik bulwiasty to roślina ozdobna, ale o smacznych bulwach, które są w pełni jadalne i mają właściwości prozdrowotne. Ponieważ jest to roślina inwazyjna, dlatego trzeba nad nią panować. Obecnie wraca do łask i uprawy na większą skalę.
10 kwietnia, 2020

Kiwano czyli ogórek kolczasty – uprawa w ogrodzie

Kiwano (Cucumis metuliferus) znane jest pod różnymi nazwami np. ogórek kolczasty, ogórek afrykański, afrykański melon lub ogórek rogaty. W Polsce ogórek kolczasty może być uprawiany z powodzeniem w ogrodach. Jest to warzywo.