29 stycznia, 2023

Cebula biała odmiany White Snowball – średniowczesna, uprawiana zwykle z dymki

Cebula odmiany White Snowball uprawiana jest głównie z dymki dostępnej w handlu. Jest to odmiana średniowczesna o delikatnym smaku. Tworzy kuliste, dość duże, twarde cebule. Łuski są białe. Miąższ biały, soczysty.
21 stycznia, 2023

Por odmiany Golem – na letni i jesienny zbiór

Por Golem to odmiana wczesna, która jest przeznaczona na zbiór letni oraz jesienny. Golem tworzy długie, białe łodygi rzekome, które mogą mierzyć do 40-50 cm długości, a ich średnica może dochodzić do 2-3 cm.
21 stycznia, 2022

Cebula – warzywo, które warto mieć w ogrodzie i na balkonie

Cebula (Allium cepa) to roślina dwuletnia, uprawiana jako jednoroczna. W kuchni wykorzystujemy zarówno szczypior (liście), jak również mięsiste pochwy liściowe (cebule). Cebule mogą być okrągłe, spłaszczone, wydłużone, mogą rosnąć pojedynczo lub grupkami (tzw. rodzinka). Mogą mieć też różne kolory: biały, żółty, różowy, fioletowo-czerwony itd. Różnią się także smakiem, w tym tzw. ostrością.