18 marca, 2023

Rukola, czyli rokietta siewna (Eruca vesicaria) – pikantny dodatek do sałatek

Rukola to roślina łatwa w uprawie, której częścią użytkową są pikantne w smaku liście. Jadalne są również kwiaty, a w niektórych rejonach świata z nasion tłoczy się olej. Istnieje wiele odmian różniących się kształtem liści. Łatwo rozsiewa się sama, a nasiona dobrze zimują w gruncie.
18 lutego, 2023

Rukola odmiany Rokoko – duże liście przypominające liście dębu

Rukola odmiany Rokoko rozwija duże liście przypominające liście dębu. Liście tworzą gęstą, niską rozetę o wysokości 12-18 cm, są zielone, mają pikantny, musztardowo-orzechowy smak i silny aromat.
21 stycznia, 2022

Sałatę warto uprawiać – dla smaku, koloru, kształtu, wartości odżywczych

Sałata (Lactuca sativa) występuje w wielu odmianach. Można kupić m.in. sałatę dębolistną, sałaty liściowe o silnie frezowanych brzegach oraz sałatę rzymską. Dodatkowo, sałaty występują w zielonych i fioletowych wersjach kolorystycznych, co związane jest z różną zawartością barwników roślinnych m.in. chlorofilu czy też antocyjanów.