26 kwietnia, 2025

Kukurydza to roślina bogata w formy i odmiany (galeria naszych odmian)

Kukurydza nie jest nudną rośliną. Choć przywykliśmy w Polsce do widoku jej żołtych lub pomarańczowych kolb, to jest to tylko wierzchołek bogactwa kolorystycznego ziarniaków, nie wspominając o różnym kształcie samych kolb. Pamiętajmy - kukurydza to najstarsza roślina uprawiana przez człowieka, stąd miała czas by się ubogacić.
24 grudnia, 2024

Jak uprawiać imbir

Imbir to znana roślina w kuchni, medycynie naturalnej i kosmetyce. Bez problemów można ją uprawiać w warunkach domowych uzyskując plon świeżych, smacznych i odżywczych kłączy.
23 grudnia, 2024

Ogórek meksykański (cucamelon) – uprawa i pielęgnacja

Ogórek meksykański (Melothria scabra) to bardzo ciekawa roślina z rodziny dyniowate, którą uprawiają głównie hobbyści, tak pod osłonami, w gruncie, jak i na balkonach i tarasach. To pnącze o jadalnych owocach przypominających mini-arbuzy.
11 grudnia, 2024

Jak uprawiać kurkumę w domu? – czy się uda?

Ostryż długi (Curcuma longa) czyli kurkuma, bywa nazywany także ostryżem indyjskim to bylina należąca do rodziny imbirowatych, występująca dziko w Indiach, skąd pochodzi. W Polsce jest znaną przyprawą dostępną zwykle w proszku lub w postaci kłącza. Można jednak ją samodzielnie w domu uprawiać.
11 grudnia, 2024

Jak uprawiać ciecierzycę – podstawowe informacje

Ciecierzyca to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Jest gatunkiem ciepłolubnym. W Polsce nie uprawia się ją na dużą skalę. Najwięcej jej wysiewają rolnicy i ogrodnicy hobbyści.
11 grudnia, 2024

Jak uprawiać bataty? – podstawowe informacje

Wilca ziemniaczanego, czyli bataty (słodkie ziemniaki) da się uprawiać z powodzeniem w Polsce, tak w ogrodach jak i na balkonach. Warto jednak wcześniej zrobić jego sadzonki. Materiał rozmnożeniowy można kupić w marketach spożywczych.
15 listopada, 2024

Kiedy sadzić cebulę ozimą z dymki?

Cebula ozima (zimująca) może być wysiewana bądź uprawiana z dymki. Termin sadzenia dymki zimującej przypada na okres jesieni. Dymka ma się ukorzenić, ale nie może przed oraz w trakcie zimy wytworzyć szczypioru.
23 lutego, 2024

Tuje w ogrodzie – jak je pielęgnować wiosną?

Marzec i kwiecień to czas, gdy warto przystąpić do pielęgnacji żywotników, tak aby mogły wejść w pełnię okresu wegetacji w dobrej kondycji. Na naszym przykładzie prezentujemy, co wykonujemy corocznie na już posadzonych roślinach w okresie wiosennym.
13 stycznia, 2024

Jak uprawiać groch? – podstawowe informacje

Groch siewny łuskowy (Pisum sativum var. pachylobum) o nasionach gładkich bądź pomarszczonych oraz groch siewny cukrowy (Pisum sativum var. saccharatum) to cenne warzywa. W materiale opisujemy jak ją uprawiać.
13 stycznia, 2024

Jak uprawiać pory? – podstawowe informacje

Por (Alium porrum) to warzywo uprawiane dla białej łodygi rzekomej, ale i liście są smaczne. Uprawiając go z siewu można skorzystać z bogactwa odmian. W materiale opisujemy jak ją uprawiać.
13 stycznia, 2024

Jak uprawiać fasolę? – podstawowe informacje

W Polsce uprawia się dwa gatunki fasoli – fasolę zwyczajną (Phaseolus vulgaris) oraz fasolę wielokwiatową (Phaseolus multiflorus). Fasole uprawiane są jako warzywa jednoroczne celem zdobycia miękkich strąków z nasionami bądź suchych nasion. W materiale opisujemy jak ją uprawiać.
12 stycznia, 2024

Jak uprawiać kalarepę? – podstawowe informacje

Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes) rozwija zgrubienia łodygowe, które są głównym plonem. Mogą mieć różny kształt i kolor. Warzywo to uprawia się z nasion, głównie przez tworzenie rozsady. W materiale opisujemy jak ją uprawiać.
12 stycznia, 2024

Jak uprawiać cukinię i kabaczek? – podstawowe informacje

Cukinia i kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb.) mają takie same wymagania uprawowe. Kabaczki mają jednak długie pędy, a cukinie postać krzaczastą. Bogactwo odmian jest duże. W materiale opisujemy jak je uprawiać
11 stycznia, 2024

Jak uprawiać kalafiory? – podstawowe informacje

Kalafior (Brassica oleraca var. botrytis) rozwija kwiatostany o różnym kształcie i kolorze róż, które wykorzystuje się w kuchni. Warzywo to uprawia się z nasion, głównie przez tworzenie rozsady. W materiale opisujemy jak ją uprawiać.