Rzepa odmiany Golden Ball
28 listopada, 2023Cyklantera stopowata (dziki ogórek) – uprawa i pielęgnacja w ogrodzie
22 lipca, 2024Rzepa o białej skórce
Rzepa Snowball to odmiana średniowczesna o charakterystycznych kulistych zgrubieniach barwy białej. Ich wygląd przypomina małe kule ze śniegu, stąd pochodzenie nazwy. W niektórych krajach spotyka się inną nazwę tej odmiany, mianowicie „White Egg”.
Zgrubienia są kuliste lub lekko wydłużone, osiągają średnicę ok. 5 cm. Skórka jest biała, gładka i cienka. Miąższ również jest biały, w smaku delikatny, słodkawy i soczysty. Rzepa polecana jest do bezpośredniego spożycia, do smażenia, marynowania bądź kiszenia. Do jedzenia nadają się także młode liście rzepy odmiany Snowball, które można przygotowywać jak szpinak lub dodawać do sałatek. Rzepa dobrze znosi dłuższe przechowywanie.
Rzepę można wysiewać w dwóch terminach – wczesną wiosną jako przedplon lub późnym latem (od końca lipca do końca sierpnia), jako poplon. Lepiej rośnie, gdy temperatury nie są zbyt wysokie, więc uprawa jesienna jest bardziej polecana. Rzepę najlepiej uprawiać na stanowisku lekko zacienionym w średnio zwięzłym podłożu o optymalnej wilgotności.