18 marca, 2023
Burak liściowy czyli boćwina nie wytwarza korzenia spichrzowego. Zjada się mięsiste, grube, różnokolorowe ogonki liściowe oraz liście. Na rynku dostępne są odmiany o różnym zabarwieniu ogonków liściowych, które mogą być czerwone, różowe, białe, żółto-pomarańczowe lub zielone.
9 grudnia, 2022
Burak ćwikłowy odmiany Tonda di Chioggia pochodzi z Włoch. Tworzy okrągłe korzenie o białawej różowo-czerwonej skórce. Miąższ jest różowo-biały. Odmiana wczesna o średnio dużych korzeniach.
9 grudnia, 2022
Burak ćwikłowy odmiany Albino tworzy okrągłe korzenie o białawej skórce. Miąższ jest również biały, ale zachowuje smak buraka ćwikłowego. Odmiana wczesna o średnio dużych korzeniach.
9 grudnia, 2022
Burak ćwikłowy odmiany Opolski to znana i ceniona odmiana krajowa. Wytwarza podłużne korzenie o średnicy do 8 cm. Miąższ czerwony, smaczny. Odmiana wczesna. Ma uniwersalne zastosowanie w kuchni.
9 listopada, 2022
Burak ćwikłowy odmiany Golden wytwarza okrągły korzeń zabarwiony na pomarańczowo. Miąższ jest żółty, prążkowany. Odmiana ta nie plami. Idealna na carpaccio.
9 października, 2022
Burak ćwikłowy odmiany Nochowski to odmiana krajowa. Wytwarza korzenie okrągłe, lekko spłaszczone. Miąższ ciemnoczerwony, smaczny. Odmiana wczesna. Ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Nadaje się do przechowywania.