21 kwietnia, 2024

Kapusta Pak choi – uprawa i wykorzystanie

Kapusta biała Pak choi (Pak choy) nosi wiele innych nazw. Jest rośliną dnia krótkiego, stąd też polecana jest albo do uprawy wczesno wiosennej albo od późnego lata. W warunkach dnia długiego, zwłaszcza przy wzroście temperatur roślina szybko rozwija kwiatostan zamiast cennych spożywczo liści.
18 grudnia, 2023

Kapusta brukselska odmiany Divino F1

Kapusta brukselska Divino F1 to odmiana średniowczesna. Główki wyrastają w kątach liści, są zielone, lekko owalne, jędrne i kształtne, a przy tym zwarte i dobrze zamknięte.
17 grudnia, 2023

Kapusta biała stożkowa odmiany Filderkraut

Kapusta Filderkraut to późna odmiana kapusty białej, wytwarzająca główki w kształcie stożka. Pochodzi z Niemiec, gdzie co roku w połowie października organizowany jest Filderkrautfest – festiwal kapusty stożkowej.
16 grudnia, 2023

Kapusta czerwona stożkowa odmiany Kalibos

Kapusta czerwona odmiany Kalibos to odmiana średniopóźna. Główki mają wyraźnie stożkowy kształt, są zwięzłe, intensywnie fioletowo-purpurowe. Nie rosną zbyt duże, ich masa wynosi zazwyczaj ok. 1,5-2 kg.
15 grudnia, 2023

Kapusta włoska odmiany San Michele – średniopóźna

Kapusta włoska San Michele to odmiana średniopóźna, wytwarzająca ciekawie wyglądające główki – zielone z czerwonym rumieńcem. Pochodzi z północnych Włoch, z powodzeniem może być uprawiana również w Polsce.
14 grudnia, 2023

Kapusta czerwona odmiany Rufus – średniowczesna

Kapusta czerwona odmiany Rufus to odmiana średniowczesna. Główki są kuliste, zwięzłe, fioletowo-bordowe. Ich masa wynosi zazwyczaj ok. 1,3-2 kg. Nie wykazuje tendencji do pękania, dlatego może być zbierana później niż inne.
13 lipca, 2023

Kapusta odmiany Zora – wczesna

Kapusta Zora to jedna z najwcześniejszych odmian kapusty. Plon można zbierać już po ok. 60 dniach od wysadzenia rozsady. Rośliny są niskie, wytwarzają jasnozielone, kuliste, zwięzłe główki średniej wielkości. Ich masa to ok. 0,6-0,8 kg. Głąb jest krótki, a liście chrupiące, soczyste i delikatne, lekko słodkie.