21 kwietnia, 2024
Kapusta biała Pak choi (Pak choy) nosi wiele innych nazw. Jest rośliną dnia krótkiego, stąd też polecana jest albo do uprawy wczesno wiosennej albo od późnego lata. W warunkach dnia długiego, zwłaszcza przy wzroście temperatur roślina szybko rozwija kwiatostan zamiast cennych spożywczo liści.
18 grudnia, 2023
Kapusta brukselska Divino F1 to odmiana średniowczesna. Główki wyrastają w kątach liści, są zielone, lekko owalne, jędrne i kształtne, a przy tym zwarte i dobrze zamknięte.
17 grudnia, 2023
Kapusta Filderkraut to późna odmiana kapusty białej, wytwarzająca główki w kształcie stożka. Pochodzi z Niemiec, gdzie co roku w połowie października organizowany jest Filderkrautfest – festiwal kapusty stożkowej.
16 grudnia, 2023
Kapusta Vertus 2 to odmiana kapusty włoskiej, wytwarzająca duże, lekko spłaszczone główki. Jest to odmiana średniopóźna o bardzo dobrej plenności, nie wykazuje tendencji do pękania.
16 grudnia, 2023
Kapusta czerwona odmiany Kalibos to odmiana średniopóźna. Główki mają wyraźnie stożkowy kształt, są zwięzłe, intensywnie fioletowo-purpurowe. Nie rosną zbyt duże, ich masa wynosi zazwyczaj ok. 1,5-2 kg.
15 grudnia, 2023
Kapusta włoska San Michele to odmiana średniopóźna, wytwarzająca ciekawie wyglądające główki – zielone z czerwonym rumieńcem. Pochodzi z północnych Włoch, z powodzeniem może być uprawiana również w Polsce.
14 grudnia, 2023
Kapusta czerwona odmiany Rufus to odmiana średniowczesna. Główki są kuliste, zwięzłe, fioletowo-bordowe. Ich masa wynosi zazwyczaj ok. 1,3-2 kg. Nie wykazuje tendencji do pękania, dlatego może być zbierana później niż inne.
13 lipca, 2023
Kapusta Zora to jedna z najwcześniejszych odmian kapusty. Plon można zbierać już po ok. 60 dniach od wysadzenia rozsady.
Rośliny są niskie, wytwarzają jasnozielone, kuliste, zwięzłe główki średniej wielkości. Ich masa to ok. 0,6-0,8 kg. Głąb jest krótki, a liście chrupiące, soczyste i delikatne, lekko słodkie.
19 maja, 2023
Mizuna odmiany Beni Houshi to bardzo ciekawa wizualnie odmiana z charakterystycznymi jasnofioletowymi łodygami i zielonymi liśćmi. Liście tej odmiany są mocno postrzępione, pierzaste, w zielonym kolorze. Zdarza się, że niektóre mają gładkie brzegi, nie są powcinane.