30 kwietnia, 2024

Poziomówka indyjska – ekspansywna roślina imitująca poziomkę, którą można jeść

Poziomówka indyjska (Potentilla indica) to bylina. Roślina ta należy do rodziny różowate (Rosaceae). Pochodzi z Indii i Azji Wschodniej, skąd się rozprzestrzeniła na Europę, Afrykę czy też Amerykę Północną. Można ją wykorzystać kulinarnie.
17 grudnia, 2022

Pomidory warto uprawiać. Przetwory z pomidorów warto samodzielnie robić

Warto uprawiać własne pomidory i je przetwarzać na pyszne produkty spożywcze. Tego koloru, zapachu i smaku nie kupi się w sklepach. Uprawa roślin jadalnych to synonim zaradności. Nie trzeba wszystkiego kupować! DIONP dąży do samowystarczalności na ile się to da. Propagujemy ten kierunek.
20 sierpnia, 2022

Uprawiamy własne jedzenie – czyli dlaczego warto mieć własne warzywa i owoce?

DIONP jest zwolennikiem uprawy ziół, warzyw i owoców w ogrodach obok roślin ozdobnych. Choć małe ogrody nie wyżywią nas w 100%, to pozwalają poznać smak wielu gatunków, w tym dają satysfakcję, że ma się plony, o których wiemy wszystko - nazwę odmiany, czym była nawożona, kiedy i czym chroniona, a potem możemy testować smak i różne przetwory z roślin ogrodowych. To jest przyszłość.
7 października, 2021

Pesto z liści, pąków i kwiatów nasturcji

Wszytskie nadziemne części nasturcji są jadalne i smaczne. Najlepsze są na świeżo, gdyż wówczas zachowują swój kolor, ostry smak i zapach, nie wspominając o wartościach odżywczych. Warto choćby z nasturcji zrobić pyszne pesto na kanapki. Jest dziecinnie proste w wykonaniu.
27 września, 2021

Kwiatowe masło lub biały serek – zaskocz znajomych

Jadalne kwiaty robią ostatnio furorę. Nadają kolor, smak, a niekiedy i zapach potrawom. Mogą być nośnikiem różnych smaków, w tym na tyle intensywnych, że można je uznać za przyprawy. U nas w kuchni bardzo chętnie sięgamy po kwiaty nasturcji, które mają pikantny posmak i bajeczne kolory.
25 września, 2021

Kiszone arbuzy – jak to zrobić? Czy jest to smaczne?

Gdy obrodzą nam arbuzy (kawony) w ogrodzie i nie mamy co zrobić z plonem a nie chcemy go zmarnować, to dobrze jest część owoców przemienić w kiszonki. Kiszenie zaliczane jest do prozdrowotnych metod konserwujących żywność, a same kiszonki mają pozytywny wpływ na nasz organizm.
13 września, 2021

Sałatka z zielonych pomidorów (niedojrzałych)

Czasami zdarza się, że musimy szybko zebrać zielone pomidory zanim te dojrzeją. Zaraza ziemniaka, pękanie owoców, nadejście przymrozków to główne przyczyny takich zbiorów. Żeby ich nie wyrzucać, część plonu można przeznaczyć na sałatkę. Nie jada się zielonych pomidorów na surowo - wyjątkiem są odmiany zielone.
2 września, 2021

Kapary z nasion nasturcji – proste, a ciekawe

Nasturcja to z jednej strony roślina ozdobna, a z drugiej w pełni jadalna, o charakterystycznym, ostrym wyrazistym smaku. Obok pędów, liści i kwiatów swój niepowtarzalny smak mają także nasiona, które się zbiera zanim dojrzeją. Można z nich przygotować choćby imitację "kaparów" jako dodatek do różnych dań.
9 stycznia, 2021

Warto uprawiać warzywa bogate w antocyjany, bo w sklepach jest ich niewiele

Fioletowe warzywa są coraz częściej uprawiane w ogrodach i spożywane. Zawierają cenne dla zdrowia antycyjany. Warto z nimi eksperymentować, tym bardziej, że wiele gatunków i odmian nie da się kupić na bazarach czy w marketach. To często rośliny niszowe, tylko dla hobbystów.
26 września, 2020

Głownia guzowata kukurydzy czyli trufla meksykańska (huitlacoche)

Na plantacjach kukurydzy w Polsce coraz częściej spotyka się chorobę wywoływaną przez grzyb Ustilago maydis. Tworzy on charakterystyczne narośla na roślinach. Narośla te są przysmakiem choćby w Meksyku. Określa się je mianem Huitlacoche czyli truflą meksykańską dającą smak umami. Spróbowaliśmy ją zjeść.
31 sierpnia, 2020

Mus z Antonówek bez cukru na zimę

Antonówka to stara odmiana jabłoni idealnie nadająca się do przetwórstwa. Jej charakterystyczny, kwaskowaty smak warto zachować w słoiku jak najdłużej, dlatego też polecamy, aby nie dodawać do niej cukru. To właśnie niepowtarzalny smak tej odmiany sprawia, że jest tak poszukiwanym surowcem kulinarnym.
28 sierpnia, 2020

„Pasztet” z cukinii – wegetariański przysmak

Cukinia to wspaniałe warzywo. Uwielbiamy je pod różnymi postaciami. Dzisiaj prezentujemy kolejną odsłonę, która zamienia tą roślinę w pyszny, wegetariański przysmak noszący nazwę "pasztetu". To zdrowa, smaczna przekąska, którą od wielu lat się zachwycamy i nie mamy dość. Polecamy.
24 sierpnia, 2020

„Owocowy papier” – czyli jak stworzyć zdrowe słodycze

Przydomowy ogród dostarcza nam wielu wspaniałych plonów owoców. Agrest, porzeczki, maliny, jeżyny, jabłka, gruszki, śliwy i wiele innych. Owoce świeże, mrożone, ale także ich pozostałości po wyciskaniu soków można przemienić w pyszną, zdrową przekąskę o dłuższym okresie przechowywania. Ta przekąską jest owocowy papier często określany także jako owocowa skórka.
20 sierpnia, 2020

Chutney ze śliwek – jak zrobić?

Śliwy letnie ale i jesienne warto uprawiać, w tym część plonu przerobić na pyszny chutney, który doskonale nadaje się do wszelakiego rodzaju mięs, serów, pieczywa ale nie tylko. Dzięki własnym preferencjom co do ostrości papryczek chilli można regulować smak całości.
31 lipca, 2020

Chipsy z bobu czyli bób pieczony

Bób to doskonały surowiec do stworzenia z niego zdrowej przekąski - chipsów. Odpowiednio doprawiony ziołami i upieczony w piekarniku w niczym nie przypomina formy wyjściowej. Ma niesamowity smak, który można regulować poprzez dodawanie mniejszej bądź większej ilości ostrych przypraw, takich jak choćby papryczki chili. Polecamy.
13 lipca, 2020

Chutney z czerwonej porzeczki z rozmarynem

Porzeczka czerwona nadaje się idealnie do bezpośredniego spożycia, jak również mrożenia, suszenia oraz przerobu termicznego. To idealny surowiec do stworzenia chutney'a. Powstaje wówczas słodko-kwaśny, lekko pikantny sos z dodatkiem przypraw do mięs lub serów. Polecamy
9 lipca, 2020

Kiełki nasion – jak założyć kiełkownik w domu krok po kroku?

Kiełki różnych roślin nasiennych to wspaniały smak i dawka naturalnych, wysoko przyswajalnych składników odżywczych dla naszych organizmów. Nie na darmo są określane super żywnością. Zamiast kupować gotowe kiełki można je samodzielnie wytwarzać w domu, dzięki czemu będą zawsze świeże i pyszne. Jak to zrobić? Na co uważać? - o tym w naszym materiale.
7 lipca, 2020

Humus z bobu

Bób to specyficzne warzywo, o charakterystycznym smaku, a ugotowany również o zapachu, który nie każdy lubi. To nie stroi na przeszkodzie napisać, że to bardzo zdrowa roślina, podobnie jak inne strączkowe. Warto z bobu białego lub karmazynowego (lub ich mieszanki) zrobić pastę do kanapek zwaną humusem. Podajemy przepis na ten prosty dodatek.
28 czerwca, 2020

Ciasto truskawkowe na kefirze

Czerwiec to tradycyjnie miesiąc truskawkowy, chociaż krajowe owoce można już kupić w maju jak i w lipcu, nie wspominając o truskawkach z exportu. Owoce te nie dość, że są smaczne, to są bardzo zdrowe i niemal każdy z nas wyczekuje rozpoczęcia się sezonu ich zbioru. Mając truskawki warto je oczywiście przerabiac na późniejsze miesiące, ale na bieżąco warto je wykorzystać choćby jako skladnik ciast.
23 czerwca, 2020

Jak zrobić chipsy z jarmużu?

Jarmuż raczej każdy zna. Często się mówi na niego - pomarszczona kapusta - coś w tym w sumie jest. Jest to warzywo znane z charakterystycznego smaku, który nie każdy lubi, ale nie da się ukryć, że jest to bardzo odżywcza roślina. Jest wiele pomysłów na wykorzystanie liści jarmużu. Jedną z opcji jest zrobienie z nich chipsów o posmaku ziół jakie sami preferujemy. W doborze mieszanki ziołowej musimy poeksperymentować, gdyż tyle ile ludzi tyle smaków.
20 czerwca, 2020

Chlebek pita – jak samodzielnie go zrobić?

Chlebek pita własnoręcznej roboty to wspaniała baza pod różne dodatki. Może być podany samodzielnie albo z nadzieniem mięsnym, warzywnym lub mieszanym. Wspaniałym rozwiązaniem jest jego samodzielne wypełnianie przez zaproszonych gości według preferencji smakowych.
28 maja, 2020

Ciasto i pikle z rabarbaru

Rabarbar niejedno ma imię. Można go wykorzystać na różne sposoby w kuchni, począwszy od kompotu, przez dodatek do ciast, dżemów, chutney aż po pikle w zalewie słodko-kwaśnej. Pomysłów jest wiele, tak samo jak przepisów, stąd każdy znajdzie coś dla siebie i pod swój smak. Warto mieć w ogrodzie choć jedną roślinę na cele kulinarne, ale nie da się ukryć, że rzewień jest również dekoracyjny.
5 kwietnia, 2020

Wiosenne pesto z dzikim szczypiorkiem i pokrzywą

Wiosna to idealny moment na zrobienie pierwszego pesto z tego co daje nam natura. Od końca zimy w ogrodach jest już dostępny dziki szczypiorek, a młode listki pokrzywy są już zwykle osiągalne w naturze od marca, czasem lutego jak nie ma zimy. Jeżeli uprawiamy w ogrodzie słonecznik, to jego pestki zapewne mamy w kuchni, jak nie to można je dokupić w każdym sklepie spożywczym, podobnie jak oliwę z oliwek.