3 stycznia, 2025
Imbir dostępny w Polsce do produkt z importu, który swoje już przeżył - kopanie, magazynowanie, transport, kolejne magazynowanie i leżenie na sklepowych półkach. Ten wykopany z własnego ogródka to inna bajka pod kątem wyglądu i smaku
3 października, 2024
Pyszny i zdrowy bigos cukiniowy to wspaniała propozycja dla miłośników warzyw. najlepsze są te z własnego ogródka. Zwolennicy mięsa też nie będą stratni, gdyż do takiego bigosu jak najbardziej można dodać podsmażaną kiełbasę, która nadaje dodatkowego smaku.
25 września, 2024
Z dojrzałych pomidorów i papryki z własnej uprawy, które poddaje się pieczeniu można przygotować pyszną zupę-krem. Jest bardzo treściwa, bogata w składniki odżywcze a zwłaszcza w smak dojrzałych warzyw. Różne dodatki ubogacą całość dania.
30 kwietnia, 2024
Poziomówka indyjska (Potentilla indica) to bylina. Roślina ta należy do rodziny różowate (Rosaceae). Pochodzi z Indii i Azji Wschodniej, skąd się rozprzestrzeniła na Europę, Afrykę czy też Amerykę Północną. Można ją wykorzystać kulinarnie.
29 października, 2023
Warto na grządkach uprawiać kolorowe odmiany marchwi, które nie tylko pięknie wyglądają, dobrze smakują, co zwłaszcza pozwalają tworzyć w kuchni kolorowe dania. Ciekawą propozycją są kolorowe soki marchwiowe świeżo wyciskane.
12 października, 2023
O ile dynie w typie hokkaido np. znana Uchiki Kuri większość z nas zna i ceni za smak po upieczeniu, tak inne typy i odmiany są mniej znane. Zrobiliśmy mały test smaku tych odmian, które wysialiśmy na działce w 2020 roku.
19 maja, 2023
Liście rzodkiewki obok zgrubienia korzeniowego są także nośnikiem smaku i składników odżywczych. Można je jeść i wykorzystać choćby do przygotowania pysznego pesto z dodatkiem orzechów nerkowca.
20 stycznia, 2023
Własne pomidory, własna fasola...to podstawowe składniki do stworzenia domowego przysmaku w postaci "fasolki po bretońsku" zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Smak oparty o własne warzywa niezapomniany.
17 grudnia, 2022
Warto uprawiać własne pomidory i je przetwarzać na pyszne produkty spożywcze. Tego koloru, zapachu i smaku nie kupi się w sklepach. Uprawa roślin jadalnych to synonim zaradności. Nie trzeba wszystkiego kupować! DIONP dąży do samowystarczalności na ile się to da. Propagujemy ten kierunek.
20 sierpnia, 2022
DIONP jest zwolennikiem uprawy ziół, warzyw i owoców w ogrodach obok roślin ozdobnych. Choć małe ogrody nie wyżywią nas w 100%, to pozwalają poznać smak wielu gatunków, w tym dają satysfakcję, że ma się plony, o których wiemy wszystko - nazwę odmiany, czym była nawożona, kiedy i czym chroniona, a potem możemy testować smak i różne przetwory z roślin ogrodowych. To jest przyszłość.
15 sierpnia, 2022
Pachnące, dojrzałe pomidory z własnego ogrodu o cudownym smaku, do tego śliwy z sadu i własne zioła. To podstawa pysznego ketchupu, który ubogaci niejedną potrawę.
23 lipca, 2022
Surowy kalafior nie dość, że jest bardzo zdrowy, to odpowiednio podany ujawnia swój cudowny smak. Polecamy banalnie prostą w wykonaniu sałatkę opartą na tym warzywie. Schłodzona jest idealna na upały.
12 lipca, 2022
Niedojrzałe pomidory (nie mylmy z odmianami zielonymi w pełni dojrzałości) to pełnowartościowe warzywa. Gdy mamy takie pomidory, to ich nie wyrzucajmy, lecz zróbmy z nich choćby chutney do różnych potraw. Podajemy dwa przepisy na to.
6 lipca, 2022
Natka pietruszki to wspaniała, wyrazista i zdrowa roślina z naszego ogrodu. Warto ją spożywać nie tylko na świeżo, czy jako suszoną przyprawę, ale również wspaniale się sprawdzi jako składnik soku o właściwościach prozdrowotnych.
6 lipca, 2022
Prezentujemy prosty przepis na pyszną pastę do kanapek, której głównymi składnikami są bób i groszek oraz gotowane jajko. Proponujemy własną uprawę bobu i groszku aby mieć kontrolę nad jakością plonu.
24 czerwca, 2022
Końcem wiosny bądź początkiem lata zwykle przystępuje się do zabiegu ogławiania kwiatów czosnku, tak aby nie kwitł, tylko zaczął zwiększać masę główek (ząbków). Pędów kwiatowych nie ma co wyrzucać - są pyszne, w tym można je choćby przemienić w zdowe pesto.
7 października, 2021
Wszytskie nadziemne części nasturcji są jadalne i smaczne. Najlepsze są na świeżo, gdyż wówczas zachowują swój kolor, ostry smak i zapach, nie wspominając o wartościach odżywczych. Warto choćby z nasturcji zrobić pyszne pesto na kanapki. Jest dziecinnie proste w wykonaniu.
27 września, 2021
Jadalne kwiaty robią ostatnio furorę. Nadają kolor, smak, a niekiedy i zapach potrawom. Mogą być nośnikiem różnych smaków, w tym na tyle intensywnych, że można je uznać za przyprawy. U nas w kuchni bardzo chętnie sięgamy po kwiaty nasturcji, które mają pikantny posmak i bajeczne kolory.
25 września, 2021
Gdy obrodzą nam arbuzy (kawony) w ogrodzie i nie mamy co zrobić z plonem a nie chcemy go zmarnować, to dobrze jest część owoców przemienić w kiszonki. Kiszenie zaliczane jest do prozdrowotnych metod konserwujących żywność, a same kiszonki mają pozytywny wpływ na nasz organizm.
17 września, 2021
Pomidory koktajlowe (miniaturki, cherry) są idealne na świeżo, ale można z nich zrobić pyszny chutney, który można jeść na bieżąco lub zapasteryzować, dzięki czemu w zimie można poczuć smak lata. Chutney jest idealny na kanapki albo dodatek do potraw.
13 września, 2021
Czasami zdarza się, że musimy szybko zebrać zielone pomidory zanim te dojrzeją. Zaraza ziemniaka, pękanie owoców, nadejście przymrozków to główne przyczyny takich zbiorów. Żeby ich nie wyrzucać, część plonu można przeznaczyć na sałatkę. Nie jada się zielonych pomidorów na surowo - wyjątkiem są odmiany zielone.
2 września, 2021
Nasturcja to z jednej strony roślina ozdobna, a z drugiej w pełni jadalna, o charakterystycznym, ostrym wyrazistym smaku. Obok pędów, liści i kwiatów swój niepowtarzalny smak mają także nasiona, które się zbiera zanim dojrzeją. Można z nich przygotować choćby imitację "kaparów" jako dodatek do różnych dań.
12 stycznia, 2021
Ogród, balkon, taras a nawet parapet okienny, pozwalają na uprawę własnych ziół. Warto je wykorzystywać w kuchni, w tym zbierać i suszyć na późniejszy czas.
9 stycznia, 2021
Fioletowe warzywa są coraz częściej uprawiane w ogrodach i spożywane. Zawierają cenne dla zdrowia antycyjany. Warto z nimi eksperymentować, tym bardziej, że wiele gatunków i odmian nie da się kupić na bazarach czy w marketach. To często rośliny niszowe, tylko dla hobbystów.
18 listopada, 2020
O różnych odmianach dyni jakie uprawiamy już było. Teraz przyszła pora je przetwarzać i konsumować. Polecamy prosty przepis na dyniowe bułeczki na słodko w typie chałki - pychota.
6 listopada, 2020
Ziemniaki dostępne w handlu obok nazwy odmiany często mają podaną klasę (typ kulinarny) np. A, B, AB, BC, C - co to oznacza? Wyjaśniamy, bo to ważne w kuchni
19 października, 2020
Czarny czosnek (o czarnych ząbkach) to nic innego jak zwykły czosnek poddany procesowi fermentacji (powolnego dojrzewania). Samemu można go zrobić w domowych warunkach. Nie jest to roślina uprawna, gdyż proces fermentacji niszczy zdolność kiełkowania.
6 października, 2020
Paprykę słodką i ostrą (najlepiej z własnego ogrodu) można wspaniale połączyć z pomidorami. Powstaje wówczas gęsty sos, który jest idealny jako dodatek do różnych potraw, w tym ryżu, makaronów i mięs. Warto spróbować.
1 października, 2020
Miechunka pomidorowa (Physalis philadelphica) to podstawowy składnik do salsa verde mexicana. Można ją uprawiać w Polsce bez problemu, a następ[nie przetworzyć w salsę wykorzystywaną choćby do przekąsek.
26 września, 2020
Na plantacjach kukurydzy w Polsce coraz częściej spotyka się chorobę wywoływaną przez grzyb Ustilago maydis. Tworzy on charakterystyczne narośla na roślinach. Narośla te są przysmakiem choćby w Meksyku. Określa się je mianem Huitlacoche czyli truflą meksykańską dającą smak umami. Spróbowaliśmy ją zjeść.
15 września, 2020
Placindy mołdawskie to prosty i szybki sposób na przekąskę. Kaloryczność zależy w dużej mierze od nadzienia, jednak raz na jakiś czas nie zaszkodzi skosztować wersji serowej lub z nadzieniem mięsno-warzywnym lub owocowym.
6 września, 2020
Seler naciowy to wspaniałe warzywo o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Jest doskonałym surowcem do produkcji zdrowego pesto, które nie jest poddane żadnej obróbce termicznej, zatem zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze.
2 września, 2020
Buraki ćwikłowe (czerwone) to doskonały surowiec do produkcji przetworów na zimę w postaci ćwikły. Nadają się do jej produkcji zarówno odmiany o okrągłym jak i podłużnym korzeniu.
31 sierpnia, 2020
Antonówka to stara odmiana jabłoni idealnie nadająca się do przetwórstwa. Jej charakterystyczny, kwaskowaty smak warto zachować w słoiku jak najdłużej, dlatego też polecamy, aby nie dodawać do niej cukru. To właśnie niepowtarzalny smak tej odmiany sprawia, że jest tak poszukiwanym surowcem kulinarnym.
28 sierpnia, 2020
Pomidory to odżywcze i prozdrowotne warzywa pełne likopenu, który ma działanie odżywcze i antynowotworowe. Te o ciemniejszej skórce zawierają mnóstwo antocyjanów. Warto i trzeba je jeść. Dzisiaj prezentujemy przepis na sos z pieczonych pomidorów.
28 sierpnia, 2020
Cukinia to wspaniałe warzywo. Uwielbiamy je pod różnymi postaciami. Dzisiaj prezentujemy kolejną odsłonę, która zamienia tą roślinę w pyszny, wegetariański przysmak noszący nazwę "pasztetu". To zdrowa, smaczna przekąska, którą od wielu lat się zachwycamy i nie mamy dość. Polecamy.
27 sierpnia, 2020
Leczo z warzyw to nic innego jak smak lata z własnego ogrodu zamknięty w słoiku. Pomidory, cukinia, parka i cebula oraz kilka przypraw i powstaje prawdziwa mieszanka smaku i zapachu.
24 sierpnia, 2020
Przydomowy ogród dostarcza nam wielu wspaniałych plonów owoców. Agrest, porzeczki, maliny, jeżyny, jabłka, gruszki, śliwy i wiele innych. Owoce świeże, mrożone, ale także ich pozostałości po wyciskaniu soków można przemienić w pyszną, zdrową przekąskę o dłuższym okresie przechowywania. Ta przekąską jest owocowy papier często określany także jako owocowa skórka.
20 sierpnia, 2020
Cukinie różnych odmian i kolorów, to wspaniały surowiec do różnych przetworów. Hitem ostatnich lat jest ketchup na ich bazie. Co jednak powstanie, gdy tego ketchupu się nie zblenduje? - powstaje pyszny sos ketchupów na kanapki ale i pod inne cele według uznania. Polecamy.
20 sierpnia, 2020
Śliwy letnie ale i jesienne warto uprawiać, w tym część plonu przerobić na pyszny chutney, który doskonale nadaje się do wszelakiego rodzaju mięs, serów, pieczywa ale nie tylko. Dzięki własnym preferencjom co do ostrości papryczek chilli można regulować smak całości.
5 sierpnia, 2020
Letnie owoce jak jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, maliny, jeżyny i inne można upiec i zakonserwować w słoikach jako dodatek choćby do deserów. Pasteryzacja pozwala na długie przechowywanie.
31 lipca, 2020
Bób to doskonały surowiec do stworzenia z niego zdrowej przekąski - chipsów. Odpowiednio doprawiony ziołami i upieczony w piekarniku w niczym nie przypomina formy wyjściowej. Ma niesamowity smak, który można regulować poprzez dodawanie mniejszej bądź większej ilości ostrych przypraw, takich jak choćby papryczki chili. Polecamy.
16 lipca, 2020
Na rynku jest wiele odmian buraka ćwikłowego o ciekawych kolorach np. żółte, białe, różowe. Ugotuj je lub upiecz, pokrój w plastry. Dodaj ocet balsamiczny, ser feta, pieprz, sałatę/rukolę a następnie ciesz się smakiem i zaskocz znajomych.
14 lipca, 2020
Lipiec to miesiąc zbioru wiśni. Warto z części dojrzałych owoców przygotować chatney, który później idealnie nadaje się do serów i mięs.
13 lipca, 2020
Porzeczka czerwona nadaje się idealnie do bezpośredniego spożycia, jak również mrożenia, suszenia oraz przerobu termicznego. To idealny surowiec do stworzenia chutney'a. Powstaje wówczas słodko-kwaśny, lekko pikantny sos z dodatkiem przypraw do mięs lub serów. Polecamy
10 lipca, 2020
Kiszenie warzyw to znany sposób konserwacji żywności, ale też wydobycia z nich nowego smaku w procesie fermentacji mlekowej, w tym cennych wartości odżywczych. Obok warzyw procesowi kiszenia poddaje się także owoce, w tym czereśnie.
9 lipca, 2020
Kiełki różnych roślin nasiennych to wspaniały smak i dawka naturalnych, wysoko przyswajalnych składników odżywczych dla naszych organizmów. Nie na darmo są określane super żywnością. Zamiast kupować gotowe kiełki można je samodzielnie wytwarzać w domu, dzięki czemu będą zawsze świeże i pyszne. Jak to zrobić? Na co uważać? - o tym w naszym materiale.
8 lipca, 2020
Kiełki to młodociane rośliny, które od starszych różnią się tym, że są bogate w cenne i unikalne składniki odżywcze. To super żywność uznana naukowo. Jak poprawnie kiełkować, na co uważać, dlaczego warto to robić? - o tym w naszym materiale.
7 lipca, 2020
Bób to specyficzne warzywo, o charakterystycznym smaku, a ugotowany również o zapachu, który nie każdy lubi. To nie stroi na przeszkodzie napisać, że to bardzo zdrowa roślina, podobnie jak inne strączkowe. Warto z bobu białego lub karmazynowego (lub ich mieszanki) zrobić pastę do kanapek zwaną humusem. Podajemy przepis na ten prosty dodatek.
4 lipca, 2020
Lipiec to miesiąc zbioru wiśni. Warto z części dojrzałych owoców przygotować chatney, który później idealnie nadaje się do serów i mięs.
4 lipca, 2020
Poziomówka indyjska (Potentilla indica) choć jest inwazyjna i uważana za chwast, to ma jednak owoce przypominające poziomki. Choć są one bez smaku, to można im ten smak nadać tworząc różne miksy z innymi owocami. Prezentujemy nasz przepis na dżem na bazie poziomówki.
28 czerwca, 2020
Czerwiec to tradycyjnie miesiąc truskawkowy, chociaż krajowe owoce można już kupić w maju jak i w lipcu, nie wspominając o truskawkach z exportu. Owoce te nie dość, że są smaczne, to są bardzo zdrowe i niemal każdy z nas wyczekuje rozpoczęcia się sezonu ich zbioru. Mając truskawki warto je oczywiście przerabiac na późniejsze miesiące, ale na bieżąco warto je wykorzystać choćby jako skladnik ciast.
23 czerwca, 2020
Jarmuż raczej każdy zna. Często się mówi na niego - pomarszczona kapusta - coś w tym w sumie jest. Jest to warzywo znane z charakterystycznego smaku, który nie każdy lubi, ale nie da się ukryć, że jest to bardzo odżywcza roślina. Jest wiele pomysłów na wykorzystanie liści jarmużu. Jedną z opcji jest zrobienie z nich chipsów o posmaku ziół jakie sami preferujemy. W doborze mieszanki ziołowej musimy poeksperymentować, gdyż tyle ile ludzi tyle smaków.
20 czerwca, 2020
Chlebek pita własnoręcznej roboty to wspaniała baza pod różne dodatki. Może być podany samodzielnie albo z nadzieniem mięsnym, warzywnym lub mieszanym. Wspaniałym rozwiązaniem jest jego samodzielne wypełnianie przez zaproszonych gości według preferencji smakowych.
6 czerwca, 2020
Wiosną i wczesnym latem często sięgamy po rzodkiewkę, która jest bardzo popularną nowalijką. Liście zwykle wyrzucamy. Można je jednak jeść i wykorzystać do przygotowania pysznego pesto, na które przepis podajemy. Jest banalnie prosty.
28 maja, 2020
Rabarbar niejedno ma imię. Można go wykorzystać na różne sposoby w kuchni, począwszy od kompotu, przez dodatek do ciast, dżemów, chutney aż po pikle w zalewie słodko-kwaśnej. Pomysłów jest wiele, tak samo jak przepisów, stąd każdy znajdzie coś dla siebie i pod swój smak. Warto mieć w ogrodzie choć jedną roślinę na cele kulinarne, ale nie da się ukryć, że rzewień jest również dekoracyjny.
5 kwietnia, 2020
Wiosna to idealny moment na zrobienie pierwszego pesto z tego co daje nam natura. Od końca zimy w ogrodach jest już dostępny dziki szczypiorek, a młode listki pokrzywy są już zwykle osiągalne w naturze od marca, czasem lutego jak nie ma zimy. Jeżeli uprawiamy w ogrodzie słonecznik, to jego pestki zapewne mamy w kuchni, jak nie to można je dokupić w każdym sklepie spożywczym, podobnie jak oliwę z oliwek.
3 kwietnia, 2020
Zakwas z buraków ćwikłowych (czasami zwanych czerwonymi) z ekologicznej uprawy to samo zdrowie. To kopalnia witamin, soli mineralnych oraz wielu cennych mikro i makroelementów. Jest bardzo prosty w przygotowaniu.