12 października, 2020

Pieczona dynia – test różnych odmian 2020

O ile dynie w typie hokkaido np. znana Uchiki Kuri większość z nas zna i ceni za smak po upieczeniu, tak inne typy i odmiany są mniej znane. Zrobiliśmy mały test smaku tych odmian, które wysialiśmy na działce w 2020 roku.
6 października, 2020

Pikantny sos z pomidorów i papryki

Paprykę słodką i ostrą (najlepiej z własnego ogrodu) można wspaniale połączyć z pomidorami. Powstaje wówczas gęsty sos, który jest idealny jako dodatek do różnych potraw, w tym ryżu, makaronów i mięs. Warto spróbować.
1 października, 2020

Salsa verde mexicana – zielony sos z miechunki pomidorowej

Miechunka pomidorowa (Physalis philadelphica) to podstawowy składnik do salsa verde mexicana. Można ją uprawiać w Polsce bez problemu, a następ[nie przetworzyć w salsę wykorzystywaną choćby do przekąsek.
26 września, 2020

Trufla meksykańska czyli jadalna choroba kukurydzy

Na plantacjach kukurydzy w Polsce coraz częściej spotyka się chorobę wywoływaną przez grzyb Ustilago maydis. Tworzy on charakterystyczne narośla na roślinach. Narośla te są przysmakiem choćby w Meksyku. Określa się je mianem Huitlacoche czyli truflą meksykańską dającą smak umami. Spróbowaliśmy ją zjeść.
15 września, 2020

Placindy mołdawskie – szybka przekąska

Placindy mołdawskie to prosty i szybki sposób na przekąskę. Kaloryczność zależy w dużej mierze od nadzienia, jednak raz na jakiś czas nie zaszkodzi skosztować wersji serowej lub z nadzieniem mięsno-warzywnym lub owocowym.
6 września, 2020

Pesto z liści selera naciowego

Seler naciowy to wspaniałe warzywo o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Jest doskonałym surowcem do produkcji zdrowego pesto, które nie jest poddane żadnej obróbce termicznej, zatem zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze.
2 września, 2020

Ćwikła do słoików na zimę – prosty przepis

Buraki ćwikłowe (czerwone) to doskonały surowiec do produkcji przetworów na zimę w postaci ćwikły. Nadają się do jej produkcji zarówno odmiany o okrągłym jak i podłużnym korzeniu.
31 sierpnia, 2020

Mus z Antonówek bez cukru na zimę

Antonówka to stara odmiana jabłoni idealnie nadająca się do przetwórstwa. Jej charakterystyczny, kwaskowaty smak warto zachować w słoiku jak najdłużej, dlatego też polecamy, aby nie dodawać do niej cukru. To właśnie niepowtarzalny smak tej odmiany sprawia, że jest tak poszukiwanym surowcem kulinarnym.
28 sierpnia, 2020

Sos z pieczonych pomidorów

Pomidory to odżywcze i prozdrowotne warzywa pełne likopenu, który ma działanie odżywcze i antynowotworowe. Te o ciemniejszej skórce zawierają mnóstwo antocyjanów. Warto i trzeba je jeść. Dzisiaj prezentujemy przepis na sos z pieczonych pomidorów.
28 sierpnia, 2020

„Pasztet” z cukinii – wegetariański przysmak

Cukinia to wspaniałe warzywo. Uwielbiamy je pod różnymi postaciami. Dzisiaj prezentujemy kolejną odsłonę, która zamienia tą roślinę w pyszny, wegetariański przysmak noszący nazwę "pasztetu". To zdrowa, smaczna przekąska, którą od wielu lat się zachwycamy i nie mamy dość. Polecamy.
27 sierpnia, 2020

Leczo warzywne do słoików (na zimę)

Leczo z warzyw to nic innego jak smak lata z własnego ogrodu zamknięty w słoiku. Pomidory, cukinia, parka i cebula oraz kilka przypraw i powstaje prawdziwa mieszanka smaku i zapachu. Pyszny i zdrowy. Jedzony samodzielnie lub jako dodatek. Zero konserwantów, zero polepszaczy smakowych, zero barwników. Plony z własnego ogrodu gwarantują też bezpieczeństwo jeżeli uprawa prowadzona była z głową.
24 sierpnia, 2020

„Owocowy papier” – czyli jak stworzyć zdrowe słodycze

Przydomowy ogród dostarcza nam wielu wspaniałych plonów owoców. Agrest, porzeczki, maliny, jeżyny, jabłka, gruszki, śliwy i wiele innych. Owoce świeże, mrożone, ale także ich pozostałości po wyciskaniu soków można przemienić w pyszną, zdrową przekąskę o dłuższym okresie przechowywania. Ta przekąską jest owocowy papier często określany także jako owocowa skórka.
20 sierpnia, 2020

Ketchup z cukini do kanapek

Cukinie różnych odmian i kolorów, to wspaniały surowiec do różnych przetworów. Hitem ostatnich lat jest ketchup na ich bazie. Co jednak powstanie, gdy tego ketchupu się nie zblenduje? - powstaje pyszny sos ketchupów na kanapki ale i pod inne cele według uznania. Polecamy.
20 sierpnia, 2020

Chutney ze śliwek – jak zrobić?

Śliwy letnie ale i jesienne warto uprawiać, w tym część plonu przerobić na pyszny chutney, który doskonale nadaje się do wszelakiego rodzaju mięs, serów, pieczywa ale nie tylko. Dzięki własnym preferencjom co do ostrości papryczek chilli można regulować smak całości.
5 sierpnia, 2020

Pieczone owoce do słoików na zimę

Letnie owoce jak jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, maliny, jeżyny i inne można upiec i zakonserwować w słoikach jako dodatek choćby do deserów. Pasteryzacja pozwala na długie przechowywanie.
31 lipca, 2020

Chipsy z bobu czyli bób pieczony

Bób to doskonały surowiec do stworzenia z niego zdrowej przekąski - chipsów. Odpowiednio doprawiony ziołami i upieczony w piekarniku w niczym nie przypomina formy wyjściowej. Ma niesamowity smak, który można regulować poprzez dodawanie mniejszej bądź większej ilości ostrych przypraw, takich jak choćby papryczki chili. Polecamy.
16 lipca, 2020

Carpaccio z kolorowych buraków ćwikłowych

Buraki ćwikłowe nie muszą być czerwone (buraczkowy kolor). Na rynku jest wiele odmian o ciekawych kolorach np. żółte, białe, różowe. Są dość proste w uprawie, więc można je mieć na własnych grządkach. Ugotuj je lub upiecz, pokrój w plastry. Dodaj ocet balsamiczny, ser feta, pieprz, sałatę/rukolę a następnie ciesz się smakiem i zachwycaj znajomych.
14 lipca, 2020

Chutney z wiśni z octem balsamicznym

Lipiec to miesiąc zbioru wiśni. Warto z części dojrzałych owoców przygotować chatney, który później idealnie nadaje się do serów i mięs.
13 lipca, 2020

Chutney z czerwonej porzeczki z rozmarynem

Porzeczka czerwona nadaje się idealnie do bezpośredniego spożycia, jak również mrożenia, suszenia oraz przerobu termicznego. To idealny surowiec do stworzenia chutney'a. Powstaje wówczas słodko-kwaśny, lekko pikantny sos z dodatkiem przypraw do mięs lub serów. Polecamy
10 lipca, 2020

Kiszone czereśnie

Kiszenie warzyw to znany sposób konserwacji żywności, ale też wydobycia z nich nowego smaku w procesie fermentacji mlekowej, w tym cennych wartości odżywczych. Obok warzyw procesowi kiszenia poddaje się także owoce, w tym czereśnie.
9 lipca, 2020

Kiełki nasion – jak założyć kiełkownik w domu krok po kroku?

Kiełki różnych roślin nasiennych to wspaniały smak i dawka naturalnych, wysoko przyswajalnych składników odżywczych dla naszych organizmów. Nie na darmo są określane super żywnością z uwagi na bogactwo witamin, składników mineralnych oraz różnych związków biologicznie aktywnych. Zamiast kupować gotowe kiełki można je samodzielnie wytwarzać w domu, dzięki czemu będą zawsze świeże i pyszne. Jak to zrobić? Na co uważać? - o tym w naszym materiale.
8 lipca, 2020

Kiełki nasion – „super food” na naszych talerzach

Kiełki to młodociane rośliny, które od starszych różnią się tym, że są bogate w cenne i unikalne składniki odżywcze. To super żywność uznana naukowo. Są obecne w sklepach na półkach ze zdrową żywnością, ale są banalne proste do stworzenia w warunkach domowych. Poleca się je jeść przez cały rok, ale szczególnie są przydatne do wzmacniania organizmu w okresach jesienno-zimowo-wiosennych. Jak poprawnie kiełkować, na co uważać, dlaczego warto to robić? - o tym w naszym materiale.
7 lipca, 2020

Humus z bobu

Bób to specyficzne warzywo, o charakterystycznym smaku, a ugotowany również o zapachu, który nie każdy lubi. To nie stroi na przeszkodzie napisać, że to bardzo zdrowa roślina, podobnie jak inne strączkowe. Warto z bobu białego lub karmazynowego (lub ich mieszanki) zrobić pastę do kanapek zwaną humusem. Podajemy przepis na ten prosty dodatek.
4 lipca, 2020

Dżem z wiśni i mięty

Lipiec to miesiąc zbioru wiśni. Warto z części dojrzałych owoców przygotować chatney, który później idealnie nadaje się do serów i mięs.
4 lipca, 2020

Dżem z poziomówki indyjskiej

Poziomówka indyjska (Potentilla indica) choć jest inwazyjna i uważana za chwast, to ma jednak owoce przypominające poziomki. Choć są one bez smaku, to można im ten smak nadać tworząc różne miksy z innymi owocami. Prezentujemy nasz przepis na dżem na bazie poziomówki.
28 czerwca, 2020

Poziomówka indyjska – inwazyjny chwast, który można jeść

Poziomówka indyjska (Potentilla indica) to bylina. Roślina ta należy do rodziny różowate (Rosaceae). Pochodzi z Indii i Azji Wschodniej, skąd się rozprzestrzeniła na Europę, Afrykę czy też Amerykę Północną - była przywożona jako roślina ozdobna i jak to zwykle bywa znalazła bardzo dobre warunki do rozwoju w nowych warunkach i wymknęła się spod kontroli. DIONP próbuje z nią walczyć - zjadając ją. Smacznego !!
28 czerwca, 2020

Ciasto truskawkowe na kefirze

Czerwiec to tradycyjnie miesiąc truskawkowy, chociaż krajowe owoce można już kupić w maju jak i w lipcu, nie wspominając o truskawkach z exportu. Owoce te nie dość, że są smaczne, to są bardzo zdrowe i niemal każdy z nas wyczekuje rozpoczęcia się sezonu ich zbioru. Mając truskawki warto je oczywiście przerabiac na późniejsze miesiące, ale na bieżąco warto je wykorzystać choćby jako skladnik ciast.
23 czerwca, 2020

Jak zrobić chipsy z jarmużu?

Jarmuż raczej każdy zna. Często się mówi na niego - pomarszczona kapusta - coś w tym w sumie jest. Jest to warzywo znane z charakterystycznego smaku, który nie każdy lubi, ale nie da się ukryć, że jest to bardzo odżywcza roślina. Jest wiele pomysłów na wykorzystanie liści jarmużu. Jedną z opcji jest zrobienie z nich chipsów o posmaku ziół jakie sami preferujemy. W doborze mieszanki ziołowej musimy poeksperymentować, gdyż tyle ile ludzi tyle smaków.
20 czerwca, 2020

Chlebek pita – jak samodzielnie go zrobić?

Chlebek pita własnoręcznej roboty to wspaniała baza pod różne dodatki. Może być podany samodzielnie albo z nadzieniem mięsnym, warzywnym lub mieszanym. Wspaniałym rozwiązaniem jest jego samodzielne wypełnianie przez zaproszonych gości według preferencji smakowych.
6 czerwca, 2020

Pesto z liści rzodkiewki i melisy

Wiosną i wczesnym latem często sięgamy po rzodkiewkę, która jest bardzo popularną nowalijką. Liście zwykle wyrzucamy. Można je jednak jeść i wykorzystać do przygotowania pysznego pesto, na które przepis podajemy. Jest banalnie prosty.
28 maja, 2020

Ciasto i pikle z rabarbaru

Rabarbar niejedno ma imię. Można go wykorzystać na różne sposoby w kuchni, począwszy od kompotu, przez dodatek do ciast, dżemów, chutney aż po pikle w zalewie słodko-kwaśnej. Pomysłów jest wiele, tak samo jak przepisów, stąd każdy znajdzie coś dla siebie i pod swój smak. Warto mieć w ogrodzie choć jedną roślinę na cele kulinarne, ale nie da się ukryć, że rzewień jest również dekoracyjny.
16 maja, 2020

Kwiaty lilaka pospolitego (bzu) są jadalne – warto spróbować

Lilak pospolity, zwyczajowo zwany w naszym kraju bzem, to krzew kojarzący się wybitnie z wiosną i majem, bowiem właśnie wtedy intensywnie kwitnie. Nazwa „bez” bywa jednak myląca, gdyż bzy są odrębną rodziną. Warto wykorzystać czas kwitnienia tego krzewu i pokusić się o spożytkowanie jego jadalnych kwiatów w kuchni. A możliwości jest naprawdę dużo.
12 maja, 2020

Mniszek lekarski w ogrodzie warto mieć

Mniszek lekarski/Mniszek pospolity (Taraxacum officinale) to roślina wieloletnia, bylina, należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae), powszechnie występująca w Polsce. Mniszek jest uznawany za chwast i jest zwalczany np. na trawnikach. warto jednak wiedzieć, że roślina ta ma dużą rolę do spełnienia w okresie wiosennym. Jest choćby pożytkiem dla wielu owadów. Poza tym suszony lub świeży wykorzystuje się w medycynie ludowej, ziołolecznictwie, w kuchni, jako paszę dla zwierząt, a także w kosmetyce.
5 kwietnia, 2020

Wiosenne pesto z dzikim szczypiorkiem i pokrzywą

Wiosna to idealny moment na zrobienie pierwszego pesto z tego co daje nam natura. Od końca zimy w ogrodach jest już dostępny dziki szczypiorek, a młode listki pokrzywy są już zwykle osiągalne w naturze od marca, czasem lutego jak nie ma zimy. Jeżeli uprawiamy w ogrodzie słonecznik, to jego pestki zapewne mamy w kuchni, jak nie to można je dokupić w każdym sklepie spożywczym, podobnie jak oliwę z oliwek.
5 kwietnia, 2020

Czarny czosnek – co to jest?

Czarny czosnek (o czarnych ząbkach) to nic innego jak zwykły czosnek poddany procesowi fermentacji (powolnego dojrzewania). Samemu można go zrobić w domowych warunkach. Nie jest to roślina uprawna, gdyż proces fermentacji niszczy zdolność kiełkowania. Czosnku czarnego rozumianego jako roślina o czarnych ząbkach nie można mylić z ozdobnym czosnkiem czarnym (Allium nigrum), który jest jednak niejadalny.
3 kwietnia, 2020

Zakwas z buraków ćwikłowych

Zakwas z buraków ćwikłowych (czasami zwanych czerwonymi) z ekologicznej uprawy to samo zdrowie. To kopalnia witamin, soli mineralnych oraz wielu cennych mikro i makroelementów. Jest bardzo prosty w przygotowaniu.