Seler naciowy odmiany Tango
23 listopada, 2023Rzepa odmiany Golden Ball
28 listopada, 2023Wczesna rzepa o różowawej skórce
Rzepa DeNancy to odmiana wczesna o ciekawym kolorze skórki, która od góry przy liściach jest różowa stopniowo przechodząc w biały.
Zgrubienia najczęściej są kuliste, zdarzają się też lekko wydłużone lub spłaszczone. Rosną dość duże, jednak najlepiej smakują, gdy osiągają średnicę ok. 5 cm. Skórka jest różowo-biała, gładka i cienka. Miąższ jest biały, szklisty, w smaku delikatny, słodkawy i soczysty. Rzepa polecana jest do bezpośredniego spożycia, do smażenia, marynowania bądź kiszenia. Do jedzenia nadają się także młode liście rzepy, które można przygotowywać jak szpinak lub dodawać do sałatek. Rzepa odmiany DeNancy dobrze znosi dłuższe przechowywanie, nie parcieje.
Rzepę można wysiewać w dwóch terminach – wczesną wiosną jako przedplon lub późnym latem (od końca lipca do końca sierpnia), jako poplon. Lepiej rośnie, gdy temperatury nie są zbyt wysokie, więc uprawa jesienna jest bardziej polecana. Rzepę najlepiej uprawiać na stanowisku lekko zacienionym w średnio zwięzłym podłożu o optymalnej wilgotności.