8 lutego, 2023

Rzodkiewka okrągła odmiany Krakowianka – czerwona skórka z białym końcem

Rzodkiewka odmiany Krakowianka to bardzo plenna polska odmiana, która polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, w większości kuliste, jednak zdarzają się też lekko spłaszczone. Skórka jest dwubarwna – w górnej części czerwona, przy korzonku biała. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, o łagodnym smaku z pikantną nutą.
8 lutego, 2023

Rzodkiewka odmiany Malaga – okrągła lub lekko wydłużona, fioletowa skórka

Rzodkiewka odmiany Malaga to odmiana polecana do uprawy wiosennej i jesiennej. Wyróżnia się ciekawym kolorem skórki, która jest fioletowa. Zgrubienia korzeniowe są średnio duże, najczęściej kuliste, jednak zdarzają się też lekko wydłużone. Miąższ jest biały, jędrny i chrupiący, łagodny w smaku, odporny na parcenie.
8 lutego, 2023

Rzodkiewka podłużna odmiany Felicja – fioletowo-biała skórka, lekko ostra

Rzodkiewka odmiany Felicja ma wydłużone, walcowate, zgrubienia korzeniowe. Skórka jest dwubarwna – w większej części fioletowa z białą końcówką. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, ma lekko ostry smak. Rzodkiewka Felicja nie ma skłonności do pękania i parcenia, wg producenta jest odporna na wybijanie w pęd kwiatostanowy.
7 lutego, 2023

Rzodkiewka biała odmiany Afrodyta – delikatny smak

Rzodkiewka odmiany Afrodyta ma biały kolor skórki korzeni. W sprzedaży można ją często spotkać w mieszankach nasion kolorowych rzodkiewek. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, kuliste lub lekko wydłużone, osiągają ok. 2,5-3 cm średnicy, skórka ma kolor biały. Miąższ również jest biały, jednolity i chrupiący, łagodny w smaku. Nie ma skłonności do pękania i parcenia.
18 grudnia, 2022

Rzodkiew Red Meat – biało-zielona z czerwonym miąższem

Rzodkiew Red Meat zwana rzodkwią arbuzową to odmiana pochodząca z Chin. Korzeń jest okrągły lub lekko spłaszczony. Skórka jest cienka, biało-zielona, natomiast miąższ zwykle różowo-czerwony, ale zdarza się, że pozostaje w większości biały.
9 grudnia, 2022

Rzodkiewka odmiany Candela di fuoco – długie, czerwone korzenie

Rzodkiewka odmiany Candela di fuoco tworzy korzeń o długości do 15-20 cm. Kształtem przypomina korzeń marchewki. Skórka intensywnie różowa, a nawet różowo-czerwona, miąższ biały. Smaczna odmiana polecana do uprawy wiosną i jesienią. Odmiana dość ostra, ale nie z tych najostrzejszych.
21 sierpnia, 2022

Rzodkiew Runder Weisser o białym korzeniu

Rzodkiew Runder Weisser tworzy biały korzeń o białym miąższu. W uprawie DIONP największy korzeń miał 5 cm średnicy i wagę 42 g. Miąższ jest jędrny, chrupiący. Smak lekko ostry. Plonuje w lecie lub jesienią w zależności od terminu siewu.
8 czerwca, 2022

Rzodkiewka okrągła odmiany Saxa 2 – cała czerwona skórka, lekko ostra

Rzodkiewka odmiany Saxa 2 to plenna odmiana, która polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, w większości kuliste. Skórka ma kolor czerwony. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, ma lekko ostry smak.
8 maja, 2022

Rzodkiewka żółta odmiany Zlata – żółta skórka, średnio ostra

Rzodkiewka odmiany Zlata to czeska odmiana, która polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej. Charakterystyczną jej cechą jest nietypowy żółty (złoty) kolor skórki korzeni. Miąższ jest biały, średnio ostry, jednolity i chrupiący. Nie ma skłonności do pękania i parcenia.
25 kwietnia, 2021

Kolorowe rzodkiewki warto uprawiać

Postęp hodowlany odmian rzodkiewek jest niesamowity. Na polskim rynku można znaleść wiele odmian różniących się kształtem korzenia ale i jego kolorem. Od standardowej czerwieni po fiolet i czerń - takie kolory korzenia rzodkiewek istnieją w naturze i nie są GMO. Różny jest także kształt korzeni - od okrągłego, po wydłużony. Podobnie jest z ostrością - od łagodnej po tnącej język, choć w tym przypadku akurat duży wpływ na to mają warunki pogodowe, zwłaszcza dostępność wody.