17 maja, 2024
Rzodkiewka odmiany Expo F1 to odmiana wczesna, która daje plony po 30-35 dniach od wysiewu nasion. Tworzy podłużne, cylindryczne zgrubienia typu paluszek. Skórka jest czerwona z białym końcem. Miąższ jest biały, soczysty, chrupki, o delikatnym smaku.
17 maja, 2024
Rzodkiewka odmiany Pasja to odmiana wczesna, która daje plony po 30 dniach od wysiewu nasion. Tworzy wydłużone zgrubienia. Skórka jest czerwona. Miąższ jest biały, soczysty, chrupki, o delikatnym smaku.
17 maja, 2024
Rzodkiewka odmiany Fakir to odmiana wczesna, która daje plony po 30 dniach od wysiewu nasion. Tworzy okrągłe zgrubienia. Skórka jest czerwona z białym końcem i długim białym ogonkiem. Miąższ jest biały, twardy, soczysty, chrupki, o delikatnym smaku.
17 maja, 2024
Rzodkiewka odmiany Flamboyant 2 to odmiana wczesna, która daje plony po 30-35 dniach od wysiewu nasion. Tworzy podłużne, cylindryczne zgrubienia. Skórka jest czerwona z białym końcem. Miąższ jest biały, soczysty, chrupki, o lekko ostrym smaku.
3 maja, 2024
Rzodkiewka odmiany Poloneza to odmiana wczesna, która daje plony po 29-33 dniach od wysiewu nasion. Nadaje się do uprawy wiosenno-jesiennej. Tworzy okrągłe zgrubienia. Skórka jest dwukolorowa – czerwona od góry i biała na dole. Miąższ jest biały lub lekko różowy.
3 maja, 2024
Rzodkiewka odmiany Galaxy to odmiana wczesna, która daje plony po 29-31 dniach od wysiewu nasion. Nadaje się do uprawy wiosenno-jesiennej. Tworzy okrągłe zgrubienia. Skórka jest czerwona. Miąższ jest biały, soczysty, chrupki, o delikatnym smaku.
3 maja, 2024
Rzodkiewka odmiany Frida F1 to odmiana wczesna, która daje plony już po 28 dniach od wysiewu nasion. Nadaje się do uprawy wiosenno-jesiennej. Tworzy okrągłe zgrubienia. Skórka jest czerwona. Miąższ jest biały, o delikatnym smaku.
3 maja, 2024
Rzodkiewka odmiany Carmen to odmiana wczesna, która daje plony po 30-35 dniach od wysiewu nasion. Nadaje się do uprawy całorocznej. Tworzy okrągłe lub lekko spłaszczone zgrubienia. Skórka jest czerwona, cienka. Miąższ biały, o lekko wyczuwalnym pikantnym smaku.
3 maja, 2024
Rzodkiewka odmiany Hailstone to odmiana wczesna, która daje plony po 29-35 dniach od wysiewu nasion. W Polsce rekomendujemy ją uprawiać wiosną i jesienią. Tworzy okrągłe lub lekko spłaszczone zgrubienia. Skórka jest biaława. Miąższ jest biały, delikatny.
26 kwietnia, 2024
Rzodkiewka odmiany Saxa 3 to odmiana wczesna, która daje plony już po 25-30 dniach od wysiewu nasion. Tworzy okrągłe zgrubienia, których średnica zgrubienia to zwykle 2,5 cm. Skórka jest w czerwono-karminowa. Miąższ jest biały, o delikatnym smaku.
26 kwietnia, 2024
Rzodkiewka odmiany Bamba to odmiana wczesna, która daje plony już po 25-30 dniach od wysiewu nasion. Tworzy walcowate, podłużne zgrubienia. Skórka czerwona z białym końcem. Miąższ jest biały, soczysty, chrupki, o delikatnym smaku.
26 kwietnia, 2024
Rzodkiewka odmiany Rowa to odmiana wczesna, która wiosną daje plony już po 28-32 dniach od wysiewu nasion. Tworzy okrągłe zgrubienia. Skórka jest jednolicie czerwona, z lekkim połyskiem. Miąższ jest biały, soczysty, o delikatnym smaku.
21 kwietnia, 2024
Rzodkiewka odmiany Jolly to odmiana wczesna. Jest polecana do siewów wiosennych. Tworzy okrągłe zgrubienia, które dochodzą do 2-4 cm średnicy. Skórka jest karminowa, z lekkim połyskiem. Miąższ jest biały, soczysty, o lekko pikantnym smaku.
21 kwietnia, 2024
Rzodkiewka odmiany Warta to odmiana wczesna. Tworzy podłużne, cylindryczne zgrubienia, które dochodzą do 4-5 cm długości, a ich średnica to 1,5-2 cm. Jest to odmiana dwubarwna - czerwono-biała. Miąższ jest biały, soczysty. Jest to rzodkiewka łagodna.
21 kwietnia, 2024
Rzodkiewka odmiany Ester to odmiana wczesna. Jest polecana zarówno do siewów wiosennych, letnich, jak i jesiennych. Tworzy okrągłe lub lekko wydłużone, czerwono zabarwione zgrubienia korzeniowe. Jest to rzodkiewka łagodna.
28 maja, 2023
Rzodkiewka Cesar z firmy Syngenta wytwarza duże zgrubienie korzeniowe i jednocześnie ma niską, zwartą rozetę liści, co powoduje, że nie zajmuje dużo miejsca na grządce. Zgrubienia korzeniowe są kuliste, chociaż zdarzają się też lekko owalne.
17 maja, 2023
Rzodkiewka Rosso Tondo Precocissimo 2 to odmiana wczesna. Zgrubienia korzeniowe są kuliste, chociaż zdarzają się też lekko owalne. Skórka jest gładka, intensywnie wybarwiona, w całości karminowoczerwona. Miąższ jest biały, soczysty, chrupiący, a w smaku ostry.
8 maja, 2023
Rzodkiew Agata to odmiana wczesna, którą jako jedyną z odmian rzodkwi można uprawiać cały rok. Polecana jest głównie do uprawy polowej. Zgrubienia korzeniowe są długie i grube, mają klinowaty kształt. Osiągają ok. 4-6 cm średnicy oraz ok. 15-25 cm długości. Miąższ jest biały, jednolity, soczysty i chrupiący, w smaku ostry z delikatną nutą słodyczy.
6 maja, 2023
Rzodkiewka Tetra Iłówiecka to wczesna odmiana znana od lat 80 XX wieku. Zgrubienia korzeniowe owalne lub lekko wydłużone. Skórka czerwono-rożowo-biała. Miąższ biały, łagodny
6 maja, 2023
Rzodkiewka Leda to odmiana średniowczesna do uprawy gruntowej i pod osłonami. Zgrubienia korzeniowe są wydłużone. Skórka jest biała. Miąższ jest biały, soczysty i chrupiący, o łagodnym smaku.
6 maja, 2023
Rzodkiewka odmiany Ewka – średniowczesna, czerwona z białym końcem, lekko pikantna (wiosna i jesień)
Rzodkiewka Ewka to odmiana średniowczesna do uprawy gruntowej i pod osłonami z siewu wiosennego i jesiennego. Zgrubienia korzeniowe są wydłużone. Skórka jest dwubarwna – w większości czerwona z niewielką białą końcówką. Miąższ jest szkliście biały, soczysty i chrupiący, o delikatnym, lekko pikantnym smaku.
6 maja, 2023
Rzodkiewka Diana to średniowczesna odmiana przeznaczona do uprawy gruntowej w okresie wiosenno-jesiennym. Udaje się również uprawiana wiosną w tunelu foliowym lub szklarni. Zgrubienia korzeniowe mają kształt kulisty. Skórka jest dwubarwna, w większej części fioletowa, jedynie przy końcówce biała. Miąższ jest biały, soczysty, chrupiący, o łagodnym, lekko pikantnym smaku.
6 maja, 2023
Rzodkiewka Cherry Belle to jwczesna odmiana. Polecana jest do uprawy w tunelach foliowych, szklarniach oraz w gruncie w okresie wiosennym oraz późnym latem/jesienią. Zgrubienia korzeniowe są kuliste, chociaż zdarzają się też lekko owalne. Skórka jest gładka, w całości karminowoczerwona. Miąższ jest biały, soczysty, chrupiący, o łagodnym smaku.
6 maja, 2023
Rzodkiewka odmiany Śnieżka to odmiana wczesna. Polecana do uprawy w gruncie, jak i pod osłonami. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, okrągłe. Skórka jest biała. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, o lekko pikantnym smaku.
6 maja, 2023
Rzodkiewka odmiany Mila to odmiana bardzo wczesna. Polecana do uprawy wiosennej, późno-letniej i jesiennej, zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, wydłużone, o cylindrycznym kształcie. Skórka jest czerwona o białej końcówce. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, o łagodnym smaku.
3 maja, 2023
Rzodkiewka Jutrzenka to odmiana średniowczesna. Zgrubienia korzeniowe owalne, o jednolitej, różowej barwie skórki. Miąższ jest biały, soczysty, o delikatnym, lekko ostrym smaku.
3 maja, 2023
Rzodkiewka Viola to odmiana średniowczesna. Zgrubienia korzeniowe kuliste lub owalne, o jednolitej, fioletowo-czerwonej barwie skórki. Miąższ jest biały, soczysty, o delikatnym, lekko ostrym smaku.
3 maja, 2023
Rzodkiewka Lidka to odmiana średniowczesna. Zgrubienia korzeniowe kuliste, o jednolitej, karminowej barwie skórki. Miąższ jest biały, soczysty, o delikatnym, lekko ostrym i jednocześnie słodkim smaku.
2 maja, 2023
Rzodkiewka Sopel Lodu to późna polska odmiana. Zgrubienia korzeniowe są bardzo długie, wrzecionowate. Skórka jest jednolita, biała, bez przebarwień. Miąższ jest szkliście biały, soczysty i chrupiący, o wyraźnym, ostrym smaku. Jest to jedna z ostrzejszych odmian rzodkiewki.
1 maja, 2023
Rzodkiewka odmiany Eighteen Days to odmiana bardzo wczesna. Polecana do uprawy wiosennej i jesiennej, zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, wydłużone, o cylindrycznym kształcie. Skórka jest czerwona o białej końcówce. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, o łagodnym smaku.
25 kwietnia, 2023
Rzodkiewka Caro to wczesna odmiana. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, o regularnym kulistym kształcie. Skórka jest dwubarwna: czerwono-biała, przy czym większa połowa jest czerwona. Miąższ jest biały, jednolity, soczysty i chrupiący, o lekko ostrym smaku.
2 kwietnia, 2023
Rzodkiewka Opolanka to wczesna, bardzo plenna, polska odmiana. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, wydłużone, o cylindrycznym kształcie. Skórka prawie w całości czerwona z niewielką białą końcówką. Miąższ jest szkliście biały, soczysty i chrupiący, o łagodnym smaku, bez wyczuwalnej ostrości.
8 lutego, 2023
Rzodkiewka odmiany Krakowianka to bardzo plenna polska odmiana, która polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, w większości kuliste, jednak zdarzają się też lekko spłaszczone. Skórka jest dwubarwna – w górnej części czerwona, przy korzonku biała. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, o łagodnym smaku z pikantną nutą.
8 lutego, 2023
Rzodkiewka odmiany Malaga to odmiana polecana do uprawy wiosennej i jesiennej. Wyróżnia się ciekawym kolorem skórki, która jest fioletowa. Zgrubienia korzeniowe są średnio duże, najczęściej kuliste, jednak zdarzają się też lekko wydłużone. Miąższ jest biały, jędrny i chrupiący, łagodny w smaku, odporny na parcenie.
8 lutego, 2023
Rzodkiewka odmiany Felicja ma wydłużone, walcowate, zgrubienia korzeniowe. Skórka jest dwubarwna – w większej części fioletowa z białą końcówką. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, ma lekko ostry smak. Rzodkiewka Felicja nie ma skłonności do pękania i parcenia, wg producenta jest odporna na wybijanie w pęd kwiatostanowy.
7 lutego, 2023
Rzodkiewka odmiany Afrodyta ma biały kolor skórki korzeni. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, kuliste lub lekko wydłużone, osiągają ok. 2,5-3 cm średnicy, skórka ma kolor biały. Miąższ również jest biały, jednolity i chrupiący, łagodny w smaku. Nie ma skłonności do pękania i parcenia.
18 grudnia, 2022
Rzodkiew Red Meat zwana rzodkwią arbuzową to odmiana pochodząca z Chin. Korzeń jest okrągły lub lekko spłaszczony. Skórka jest cienka, biało-zielona, natomiast miąższ zwykle różowo-czerwony, ale zdarza się, że pozostaje w większości biały.
9 grudnia, 2022
Rzodkiewka odmiany Candela di fuoco tworzy korzeń o długości do 15-20 cm. Kształtem przypomina korzeń marchewki. Skórka intensywnie różowa, a nawet różowo-czerwona, miąższ biały. Smaczna odmiana polecana do uprawy wiosną i jesienią. Odmiana dość ostra, ale nie z tych najostrzejszych.
21 sierpnia, 2022
Rzodkiew Runder Weisser tworzy biały korzeń o białym miąższu. W uprawie DIONP największy korzeń miał 5 cm średnicy i wagę 42 g. Miąższ jest jędrny, chrupiący. Smak lekko ostry. Plonuje w lecie lub jesienią w zależności od terminu siewu.
8 czerwca, 2022
Rzodkiewka odmiany Saxa 2 to plenna odmiana, która polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, w większości kuliste. Skórka ma kolor czerwony. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, ma lekko ostry smak.
8 maja, 2022
Rzodkiewka odmiany Zlata to czeska odmiana, która polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej. Charakterystyczną jej cechą jest nietypowy żółty (złoty) kolor skórki korzeni. Miąższ jest biały, średnio ostry, jednolity i chrupiący. Nie ma skłonności do pękania i parcenia.
25 kwietnia, 2021
Postęp hodowlany odmian rzodkiewek jest niesamowity. Na polskim rynku można znaleść wiele odmian różniących się kształtem korzenia ale i jego kolorem. Od standardowej czerwieni po fiolet i czerń - takie kolory korzenia rzodkiewek istnieją w naturze i nie są GMO. Różny jest także kształt korzeni - od okrągłego, po wydłużony. Podobnie jest z ostrością - od łagodnej po tnącej język, choć w tym przypadku akurat duży wpływ na to mają warunki pogodowe, zwłaszcza dostępność wody.