28 maja, 2023
Rzodkiewka Cesar z firmy Syngenta wytwarza duże zgrubienie korzeniowe i jednocześnie ma niską, zwartą rozetę liści, co powoduje, że nie zajmuje dużo miejsca na grządce. Zgrubienia korzeniowe są kuliste, chociaż zdarzają się też lekko owalne. Skórka jest gładka, jednolita i intensywnie wybarwiona, w całości mocno czerwona. Miąższ jest biały, soczysty, chrupiący, a w smaku łagodny z lekko wyczuwalną ostrością.
17 maja, 2023
Rzodkiewka Rosso Tondo Precocissimo 2 to odmiana wczesna. Zgrubienia korzeniowe są kuliste, chociaż zdarzają się też lekko owalne. Skórka jest gładka, intensywnie wybarwiona, w całości karminowoczerwona. Miąższ jest biały, soczysty, chrupiący, a w smaku ostry.
8 maja, 2023
Rzodkiew Agata to odmiana wczesna, którą jako jedyną z odmian rzodkwi można uprawiać cały rok. Polecana jest głównie do uprawy polowej. Zgrubienia korzeniowe są długie i grube, mają klinowaty kształt. Osiągają ok. 4-6 cm średnicy oraz ok. 15-25 cm długości. Miąższ jest biały, jednolity, soczysty i chrupiący, w smaku ostry z delikatną nutą słodyczy.
6 maja, 2023
Rzodkiewka Tetra Iłówiecka to wczesna odmiana znana od lat 80 XX wieku. Zgrubienia korzeniowe owalne lub lekko wydłużone. Skórka czerwono-rożowo-biała. Miąższ biały, łagodny
6 maja, 2023
Rzodkiewka Leda to odmiana średniowczesna do uprawy gruntowej i pod osłonami. Zgrubienia korzeniowe są wydłużone. Skórka jest biała. Miąższ jest biały, soczysty i chrupiący, o łagodnym smaku.
6 maja, 2023
Rzodkiewka Ewka to odmiana średniowczesna do uprawy gruntowej i pod osłonami z siewu wiosennego i jesiennego. Zgrubienia korzeniowe są wydłużone. Skórka jest dwubarwna – w większości czerwona z niewielką białą końcówką. Miąższ jest szkliście biały, soczysty i chrupiący, o delikatnym, lekko pikantnym smaku.
6 maja, 2023
Rzodkiewka Diana to średniowczesna odmiana przeznaczona do uprawy gruntowej w okresie wiosenno-jesiennym. Udaje się również uprawiana wiosną w tunelu foliowym lub szklarni. Zgrubienia korzeniowe mają kształt kulisty. Skórka jest dwubarwna, w większej części fioletowa, jedynie przy końcówce biała. Miąższ jest biały, soczysty, chrupiący, o łagodnym, lekko pikantnym smaku.
6 maja, 2023
Rzodkiewka Cherry Belle to jwczesna odmiana. Polecana jest do uprawy w tunelach foliowych, szklarniach oraz w gruncie w okresie wiosennym oraz późnym latem/jesienią. Zgrubienia korzeniowe są kuliste, chociaż zdarzają się też lekko owalne. Skórka jest gładka, w całości karminowoczerwona. Miąższ jest biały, soczysty, chrupiący, o łagodnym smaku.
6 maja, 2023
Rzodkiewka odmiany Śnieżka to odmiana wczesna. Polecana do uprawy w gruncie, jak i pod osłonami. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, okrągłe. Skórka jest biała. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, o lekko pikantnym smaku.
6 maja, 2023
Rzodkiewka odmiany Mila to odmiana bardzo wczesna. Polecana do uprawy wiosennej, późno-letniej i jesiennej, zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, wydłużone, o cylindrycznym kształcie. Skórka jest czerwona o białej końcówce. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, o łagodnym smaku.
3 maja, 2023
Rzodkiewka Jutrzenka to odmiana średniowczesna. Zgrubienia korzeniowe owalne, o jednolitej, różowej barwie skórki. Miąższ jest biały, soczysty, o delikatnym, lekko ostrym smaku.
3 maja, 2023
Rzodkiewka Viola to odmiana średniowczesna. Zgrubienia korzeniowe kuliste lub owalne, o jednolitej, fioletowo-czerwonej barwie skórki. Miąższ jest biały, soczysty, o delikatnym, lekko ostrym smaku.
3 maja, 2023
Rzodkiewka Lidka to odmiana średniowczesna. Zgrubienia korzeniowe kuliste, o jednolitej, karminowej barwie skórki. Miąższ jest biały, soczysty, o delikatnym, lekko ostrym i jednocześnie słodkim smaku.
2 maja, 2023
Rzodkiewka Sopel Lodu to późna polska odmiana. Zgrubienia korzeniowe są bardzo długie, wrzecionowate. Skórka jest jednolita, biała, bez przebarwień. Miąższ jest szkliście biały, soczysty i chrupiący, o wyraźnym, ostrym smaku. Jest to jedna z ostrzejszych odmian rzodkiewki.
1 maja, 2023
Rzodkiewka odmiany Eighteen Days to odmiana bardzo wczesna. Polecana do uprawy wiosennej i jesiennej, zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, wydłużone, o cylindrycznym kształcie. Skórka jest czerwona o białej końcówce. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, o łagodnym smaku.
25 kwietnia, 2023
Rzodkiewka Caro to wczesna odmiana. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, o regularnym kulistym kształcie. Skórka jest dwubarwna: czerwono-biała, przy czym większa połowa jest czerwona. Miąższ jest biały, jednolity, soczysty i chrupiący, o lekko ostrym smaku.
2 kwietnia, 2023
Rzodkiewka Opolanka to wczesna, bardzo plenna, polska odmiana. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, wydłużone, o cylindrycznym kształcie. Skórka prawie w całości czerwona z niewielką białą końcówką. Miąższ jest szkliście biały, soczysty i chrupiący, o łagodnym smaku, bez wyczuwalnej ostrości.
8 lutego, 2023
Rzodkiewka odmiany Krakowianka to bardzo plenna polska odmiana, która polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, w większości kuliste, jednak zdarzają się też lekko spłaszczone. Skórka jest dwubarwna – w górnej części czerwona, przy korzonku biała. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, o łagodnym smaku z pikantną nutą.
8 lutego, 2023
Rzodkiewka odmiany Malaga to odmiana polecana do uprawy wiosennej i jesiennej. Wyróżnia się ciekawym kolorem skórki, która jest fioletowa. Zgrubienia korzeniowe są średnio duże, najczęściej kuliste, jednak zdarzają się też lekko wydłużone. Miąższ jest biały, jędrny i chrupiący, łagodny w smaku, odporny na parcenie.
8 lutego, 2023
Rzodkiewka odmiany Felicja ma wydłużone, walcowate, zgrubienia korzeniowe. Skórka jest dwubarwna – w większej części fioletowa z białą końcówką. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, ma lekko ostry smak. Rzodkiewka Felicja nie ma skłonności do pękania i parcenia, wg producenta jest odporna na wybijanie w pęd kwiatostanowy.
7 lutego, 2023
Rzodkiewka odmiany Afrodyta ma biały kolor skórki korzeni. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, kuliste lub lekko wydłużone, osiągają ok. 2,5-3 cm średnicy, skórka ma kolor biały. Miąższ również jest biały, jednolity i chrupiący, łagodny w smaku. Nie ma skłonności do pękania i parcenia.
18 grudnia, 2022
Rzodkiew Red Meat zwana rzodkwią arbuzową to odmiana pochodząca z Chin. Korzeń jest okrągły lub lekko spłaszczony. Skórka jest cienka, biało-zielona, natomiast miąższ zwykle różowo-czerwony, ale zdarza się, że pozostaje w większości biały.
9 grudnia, 2022
Rzodkiewka odmiany Candela di fuoco tworzy korzeń o długości do 15-20 cm. Kształtem przypomina korzeń marchewki. Skórka intensywnie różowa, a nawet różowo-czerwona, miąższ biały. Smaczna odmiana polecana do uprawy wiosną i jesienią. Odmiana dość ostra, ale nie z tych najostrzejszych.
21 sierpnia, 2022
Rzodkiew Runder Weisser tworzy biały korzeń o białym miąższu. W uprawie DIONP największy korzeń miał 5 cm średnicy i wagę 42 g. Miąższ jest jędrny, chrupiący. Smak lekko ostry. Plonuje w lecie lub jesienią w zależności od terminu siewu.
8 czerwca, 2022
Rzodkiewka odmiany Saxa 2 to plenna odmiana, która polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej. Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, w większości kuliste. Skórka ma kolor czerwony. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, ma lekko ostry smak.
8 maja, 2022
Rzodkiewka odmiany Zlata to czeska odmiana, która polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej. Charakterystyczną jej cechą jest nietypowy żółty (złoty) kolor skórki korzeni. Miąższ jest biały, średnio ostry, jednolity i chrupiący. Nie ma skłonności do pękania i parcenia.
25 kwietnia, 2021
Postęp hodowlany odmian rzodkiewek jest niesamowity. Na polskim rynku można znaleść wiele odmian różniących się kształtem korzenia ale i jego kolorem. Od standardowej czerwieni po fiolet i czerń - takie kolory korzenia rzodkiewek istnieją w naturze i nie są GMO. Różny jest także kształt korzeni - od okrągłego, po wydłużony. Podobnie jest z ostrością - od łagodnej po tnącej język, choć w tym przypadku akurat duży wpływ na to mają warunki pogodowe, zwłaszcza dostępność wody.