30 marca, 2025

Dziki szczypiorek to roślina naturalnie występująca w Polsce w stanie dzikim np. w lasach liściastych. Pojawia się na różnych innych stanowiskach, w tym w ogrodach. Celowo jest do nich wprowadzana jako jedna z najwcześniejszych nowalijek. Jest bardzo smaczny i zdrowy. Uprawia się go w pełni ekologicznie.
26 grudnia, 2024

Bazylia cytrynowa zwana kemangi (w Indonezji) lub maenglak (w Tajlandii) to krzyżówka bazylii pospolitej z bazylią amerykańską. To połączenie sprawiło, że bazylia uzyskała cytrynowy zapach i posmak.
26 grudnia, 2024

Bazylia cynamonowa to nie tylko atrakcyjne wizualnie zioło, ale również przyprawa o lekko wyczuwalnym zapachu i posmaku cynamonu. Za cynamonowe wrażenia odpowiada cynamonian metylu.
26 grudnia, 2024

Bazylia sałatowa to jednoroczna roślina, który tworzy duże liście o większym bądź mniejszym pofałdowaniu. Rośliny mają do 20-40 cm wysokości.
26 grudnia, 2024

Bazylia odmiany Dark Opal została wyhodowana w latach 50. XX wieku. To jedna z najciemniej zabarwionych odmian bazylii o wysokiej zawartości antocyjanów. Rośliny są bordowo-fioletowe.
25 grudnia, 2024

Bazylia odmiany Cardinal została wyhodowana w Izraelu. Tworzy dość duże zielone liście, które osadzone są na bordowych łodygach. Kwiatostany są także bordowe. Wymaga dłuższego okresu wegetacji
12 grudnia, 2024

Mniszek lekarski/Mniszek pospolity to roślina wieloletnia, bylina, należąca do rodziny astrowatych, powszechnie występująca w Polsce. Jest uznawany za chwast i jest zwalczany np. na trawnikach. Warto jednak wiedzieć, że roślina ta ma dużą rolę do spełnienia w okresie wiosennym.
16 czerwca, 2022

Lawenda wąskolistna (Lavandula officinalis syn. Lavandula angustifolia) to zimozielona roślina pochodząca z Basenu Morza Śródziemnego. Jest to roślina wieloletnia, wręcz długowieczna. Prezentujemy podstawowe informacje o jej uprawie w ogrodzie.
9 lutego, 2022

Czarnuszka (Nigella) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny jaskrowatych. Jest cenną rośliną zielną o wszechstronnym zastosowaniu. Jej uprawa w ogrodzie nie stanowi większego problemu. Zdobi, leczy, pielęgnuje, smakuje, przyciąga owady zapylające.
28 stycznia, 2022

Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) nazywany także zielem długowieczności, zielem nieśmiertelności, południowym żeń-szeniem - to roślina pnąca pochodząca z Azji.
26 stycznia, 2022

Ogórecznik lekarski znany jest choćby pod nazwami: miodnik, pazyra, borak. Jest to roślina zielna, która jest wykorzystywana w celach leczniczych, kulinarnych, kosmetyce, a zarazem to roślina miododajna, która mozna znaleść w niektórych łąkach kwietnych.
20 stycznia, 2022

Kocanka włoska (Helichrysum italicum) to zimozielona roślina wieloletnia, należąca do rodziny astrowatych. Pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. To bardzo ciekawe zioło, ale i roślina ozdobna.
19 stycznia, 2022

Zioło o posmaku coli? Tak, istnieje takie i jest to nic innego jak bylica. Artemisia „Cola Bush” (Artemisia procera) to roślina wieloletnia i mrozoodporna, więc z powodzeniem może być uprawiana w naszych warunkach klimatycznych. Nie ma większych wymagań co do uprawy, zatem i w większych pojemnikach się sprawdzi.
19 stycznia, 2022

Nie wszyscy z nas mają możliwość (bez wnikania w powody) uprawy ziół we własnych mieszkaniach czy też domach. Wiadomym jest jednak, że zioła powinny gościć w naszej diecie cały rok, a w szczególności zimą. Rozwiązaniem może być zakup gotowych sadzonek. Co zrobić, żeby dłużej nam służyły i były zdrowe?
17 stycznia, 2022

Tymianek właściwy (Thymus vulgaris L.) nazywany także macierzanką tymianek, tymiankiem pospolitym lub tymianem – to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. Jest wspaniałą przyprawą, rośliną leczniczą i ozdobną. Warto go uprawiac w ogrodach oraz na balkonach i parapetach.
3 stycznia, 2022

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) jest spokrewniony z czosnkiem i cebulą, ale także np. z narcyzem. Jest to roślina cebulowa, wieloletnia. Występuje naturalnie w lasach liściastych, ale uprawiany jest też w ogrodach. Warto go poznać.
12 stycznia, 2021

Ogród, balkon, taras a nawet parapet okienny, pozwalają na uprawę własnych ziół. Warto je wykorzystywać w kuchni, w tym zbierać i suszyć na późniejszy czas.
19 maja, 2020

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) dla jednych jest parzącym chwastem, a dla innych cennym surowcem leczniczym i o znaczeniu kulinarnym. Od dawnych lat stosowana jest w tradycyjnej medycynie ludowej. Warto z niej zacząć korzystać.