22 grudnia, 2024

Cebula piętrowa występuje pod różnymi nazwami. Charakteryzuje się wytwarzaniem tzw. cebulek powietrznych położonych na 1-3 piętrach. Są one jadalne, tak samo jak szczypior i cebula podziemna.
1 listopada, 2023

Cebula Bratko F1 to odmiana średniopóźna. Wytwarza średnie lub duże kuliste cebule podobnej wielkości, pokryte mocną jasnobrązową łuską. Miąższ jest biały, soczysty i kruchy, lekko ostry w smaku.
1 listopada, 2023

Cebula Cymes 2 to odmiana średniowczesna. Wytwarza średnie lub duże okrągłe lub eliptycznie spłaszczone cebule, pokryte złotobrązową łuską.
1 listopada, 2023

Cebula Red Baron to odmiana średniopóźna. Wytwarza średnie lub duże okrągłe lub lekko spłaszczone cebule, pokryte fioletowo-czerwoną łuską o intensywnym kolorze. Miąższ jest fioletowo-biały, soczysty i kruchy.
31 października, 2023

Cebula Crusado to wczesna odmiana. Wytwarza kuliste, ale lekko spłaszczone u nasady korzenia cebule średniej wielkości pokryte słomkowożółtą mocną łuską. Miąższ jest jasnożółty, soczysty i chrupiący, twardy, łagodny w smaku.
31 października, 2023

Cebula szalotka odmiany Zebrune bywa określana także mianem szalotki bananowej. Tworzy podłużne, wybrzuszone na środku cebule. Łuska zewnętrzna jest brązowo-różowa, kolejne warstwy mają fioletowo-białą barwę.
31 października, 2023

Cebula Centurion to odmiana średniowczesna. Wytwarza średnie lub duże kuliste cebule, pokryte słomkowożółtą łuską. Miąższ jest biały, soczysty i kruchy, ostry w smaku.
31 października, 2023

Cebula Scarlet 2 to odmiana średniopóźna. Uprawia się ją głównie z dymki, choć można też kupić nasiona. Scarlet 2 wytwarza średniej wielkości okrągłe lub lekko spłaszczone cebule, pokryte czerwono-bordową łuską o intensywnym kolorze.
31 października, 2023

Cebula szalotka odmiany Golden Gourmet tworzy skupiska małych, okrągłych cebul, osiągających zwykle 4-5 cm średnicy. Łuska zewnętrzna jest złotobrązowa, kolejne warstwy mają białą barwę.
31 października, 2023

Cebula Sturon to odmiana wczesna. Wytwarza średnie lub duże, lekko spłaszczone cebule, pokryte słomkowożółtą łuską. Miąższ jest biały, soczysty i chrupiący, lekko pikantny w smaku.
31 października, 2023

Cebula Alibaba to odmiana średniowczesna. Uprawia się ją głównie z dymki, gdyż przyśpiesza to zbiór i ułatwia uprawę, choć można też kupić nasiona. Alibaba wytwarza średniej wielkości kuliste cebule, pokryte białą mocną i ściśle przylegającą łuską.
31 października, 2023

Cebula odmiany Wenta wytwarza średnie lub duże okrągłe lub lekko stożkowe cebule o masie ok. 90-100 g., pokryte czerwono-bordową łuską o intensywnym kolorze. Miąższ jest fioletowo-biały, soczysty, jędrny i zwarty o łagodnym smaku.
31 października, 2023

Cebula Sopelek to średniowczesna odmiana o podłużnym kształcie cebul. Można ją uprawiać z nasion lub z dymki, co znacznie przyśpiesza zbiór. Sopelek wytwarza średniej wielkości wydłużone cebule o masie ok. 150 g, pokryte złotobrązową łuską.
31 października, 2023

Cebula szalotka odmiany Red Sun to odmiana wytwarzająca małe cebulki o delikatnym różowo-fioletowym zabarwieniu wewnętrznych łusek. W Polsce uprawia się ją głównie z dymki. Red Sun tworzy skupiska małych, okrągłych, lekko spłaszczonych cebul, osiągających zwykle 3-5 cm średnicy.
29 stycznia, 2023

Cebula odmiany White Snowball uprawiana jest głównie z dymki dostępnej w handlu. Jest to odmiana średniowczesna o delikatnym smaku. Tworzy kuliste, dość duże, twarde cebule. Łuski są białe. Miąższ biały, soczysty.