
Seler korzeniowy odmiany Balena F1
23 listopada, 2023
Czarny środek kwiatów truskawek i poziomek – co oznacza?
24 listopada, 2023Jadalne łodygi i blaszki liściowe
Seler naciowy Tango to odmiana przeznaczona do uprawy w gruncie oraz pod osłonami. Ciemnozielone liście o wzniesionym pokroju osadzone są na długich jasnozielonych ogonkach, osiągają 40-50 cm wysokości, chociaż zdarza się, że i więcej. Rozeta nie jest bardzo gęsta.
Do spożycia nadają się zarówno łodygi, jak i liście. Łodygi mają delikatny, charakterystyczny smak, są chrupiące i soczyste. Można je zjadać na surowo w formie przekąski lub dodawać do koktajli, sałatek, dań gotowanych, pieczonych i smażonych, co wzbogaci je o korzenny aromat. Z liści można przygotować smaczne pesto lub ususzyć i stosować jako przyprawę.
Selery najlepiej uprawiać z rozsady, w tym celu nasiona wysiewa się w lutym/marcu pod osłonami, a następnie pikuje. Sadzonki wysadza się do gruntu dopiero gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków, najwcześniej w połowie maja, gdyż seler jest wrażliwy na chłód.
Odmiana charakteryzuje się tym, że rośliny nie wykazują tendencji do zagniwania, są też bardziej niż inne odporne na występowanie chorób liści i na mniej sprzyjające warunki pogodowe.
Stanowisko przeznaczone do uprawy selera powinno być nasłonecznione, gleba żyzna, najlepiej próchnicza i umiarkowanie wilgotna.