20 maja, 2021

Fioletowe liście pomidora – co je powoduje?

Przy uprawie pomidora w warunkach domowych, w tym po wsadzeniu roślin do gruntu, mogą się niekiedy ich liście przebarwiać na fioletowo - albo punktowo, albo całkowicie. Oto najczęstsze przyczyny tego zjawiska.
13 lutego, 2021

Jak zbadać pH gleby, czyli jej odczyn, kwasowość?

Odczyn gleby, czyli kwasowość (pH) to bardzo ważny parametr, który wpływa na kondycję roślin. Zmienia się w ciągu roku, stąd trzeba go mierzyć w ciągu sezonu wegetacyjnego.
1 lutego, 2021

Ziemia okrzemkowa, czyli diatomit – dlaczego warto stosować w ogrodzie?

Ziemia okrzemkowa (diatomit) powstała z pancerzyków mikroskopijnych okrzemek zasiedlających dawne zbiorniki wodne. Jest to surowiec naturalny. Zawiera głównie krzem. Pomaga niechemicznie walczyć z niektórymi szkodnikami roślin w ogrodzie
24 stycznia, 2021

Nawożenie roślin w ogrodzie – na co zwracać uwagę, aby nie robić tego z zamkniętymi oczami?

W małych ogrodach uprawia się niekiedy kilkadziesiąt gatunków roślin o różnych wymaganiach pokarmowych. W wielu ogrodach jest mało próchnicy i nie w każdym stosuje się nawozy organiczne. Ponadto w większości z nich nawozy stosuje się na oko.
28 lipca, 2020

Sucha zgnilizna wierzchołkowa owocu pomidora

Nie każda plama na owocu pomidora to choroba grzybowa wymagająca użycia chemicznych środków ochrony roślin. Najlepszym tego przykładem jest sucha zgnilizna wierzchołkowa owocu pomidora. To choroba fizjologiczna związana z niedoborem wapnia (Ca) w roślinie. Nie wymaga stosowania ochrony roślin lecz nawozu.
5 maja, 2020

Nawożenie roślin w ogrodzie mocznikiem

Mocznik (Azot 46%) to nawóz powszechnie stosowany w rolnictwie i ogrodnictwie, którego celem jest dostarczenie roślinom azotu. Dobrze na niego reagują rośliny, ale trzeba pamiętać, że są i przeciwskazania do jego użycia.
4 kwietnia, 2020

Jak zbadać glebę w ogrodzie?

Każdy ogrodnik i każdy rolnik żyjący z produkcji roślinnej wykonuje zwykle co roku analizę składu chemicznego gleby, na której gospodaruje – dotyczy to zarówno produkcji szklarniowej jak i pod chmurką. Ma to na celu poznanie jej składu odżywczego, wartości pH, a tym samym dostarcza wiedzę jakie nawozy, w jakiej ilości powinien zastosować pod konkretne rośliny, które uprawia.
4 kwietnia, 2020

Analiza gleby – gdzie wykonać?

Jednostkami, które w Polsce w sposób profesjonalny i urzędowy zajmują się badaniem m.in. jakości gleby są Okręgowe Stacje Chemiczno-Rolnicze (OSCHR) działające na obszarze całej Polski, w każdym województwie. Obok nich są także prywatne labolatoria. Bada się m.in. zasobność gleby w mikro i makroelementy, wartość pH, zawartość materii organicznej.
24 marca, 2020
Watermelon blossom end rot czyli zgnilizna końca kwiatu arbuza to choroba fizjologiczna związana z niedoborem wapnia w roślinie

Zgnilizna końca kwiatu arbuza

Zgnilizna końca kwiatu arbuza (z ang. Watermelon blossom end rot) to tzw. choroba fizjologiczna (a więc nie jest to grzyb, bakteria, wirus). Choroba ta związana jest z niedoborem wapnia (Ca) w roślinie/glebie.