3 stycznia, 2025

Imbir własny czy ze sklepu? – który lepszy?

Imbir dostępny w Polsce do produkt z importu, który swoje już przeżył - kopanie, magazynowanie, transport, kolejne magazynowanie i leżenie na sklepowych półkach. Ten wykopany z własnego ogródka to inna bajka pod kątem wyglądu i smaku
3 października, 2024

Bigos z cukinii – pyszny. Polecamy!

Pyszny i zdrowy bigos cukiniowy to wspaniała propozycja dla miłośników warzyw. najlepsze są te z własnego ogródka. Zwolennicy mięsa też nie będą stratni, gdyż do takiego bigosu jak najbardziej można dodać podsmażaną kiełbasę, która nadaje dodatkowego smaku.
25 września, 2024

Zupa-krem z pieczonych pomidorów i papryki

Z dojrzałych pomidorów i papryki z własnej uprawy, które poddaje się pieczeniu można przygotować pyszną zupę-krem. Jest bardzo treściwa, bogata w składniki odżywcze a zwłaszcza w smak dojrzałych warzyw. Różne dodatki ubogacą całość dania.
29 października, 2023

Sok z marchwi – różnokolorowy, z własnej uprawy

Warto na grządkach uprawiać kolorowe odmiany marchwi, które nie tylko pięknie wyglądają, dobrze smakują, co zwłaszcza pozwalają tworzyć w kuchni kolorowe dania. Ciekawą propozycją są kolorowe soki marchwiowe świeżo wyciskane.
19 maja, 2023

Pesto z liści rzodkiewki i nerkowcami

Liście rzodkiewki obok zgrubienia korzeniowego są także nośnikiem smaku i składników odżywczych. Można je jeść i wykorzystać choćby do przygotowania pysznego pesto z dodatkiem orzechów nerkowca.
20 stycznia, 2023

Fasolka „po bretońsku” z ogrodowych składników

Własne pomidory, własna fasola...to podstawowe składniki do stworzenia domowego przysmaku w postaci "fasolki po bretońsku" zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Smak oparty o własne warzywa niezapomniany.
17 grudnia, 2022

Pomidory warto uprawiać. Przetwory z pomidorów warto samodzielnie robić

Warto uprawiać własne pomidory i je przetwarzać na pyszne produkty spożywcze. Tego koloru, zapachu i smaku nie kupi się w sklepach. Uprawa roślin jadalnych to synonim zaradności. Nie trzeba wszystkiego kupować! DIONP dąży do samowystarczalności na ile się to da. Propagujemy ten kierunek.
20 sierpnia, 2022

Uprawiamy własne jedzenie – czyli dlaczego warto mieć własne warzywa i owoce?

DIONP jest zwolennikiem uprawy ziół, warzyw i owoców w ogrodach obok roślin ozdobnych. Choć małe ogrody nie wyżywią nas w 100%, to pozwalają poznać smak wielu gatunków, w tym dają satysfakcję, że ma się plony, o których wiemy wszystko - nazwę odmiany, czym była nawożona, kiedy i czym chroniona, a potem możemy testować smak i różne przetwory z roślin ogrodowych. To jest przyszłość.
6 lipca, 2022

Sok z natki pietruszki – zdrowie wprost z ogródka

Natka pietruszki to wspaniała, wyrazista i zdrowa roślina z naszego ogrodu. Warto ją spożywać nie tylko na świeżo, czy jako suszoną przyprawę, ale również wspaniale się sprawdzi jako składnik soku o właściwościach prozdrowotnych.
6 lipca, 2022

Pasta bobowo-groszkowa z jajkiem

Prezentujemy prosty przepis na pyszną pastę do kanapek, której głównymi składnikami są bób i groszek oraz gotowane jajko. Proponujemy własną uprawę bobu i groszku aby mieć kontrolę nad jakością plonu.
24 czerwca, 2022

Pesto z pędów kwiatowych czosnku

Końcem wiosny bądź początkiem lata zwykle przystępuje się do zabiegu ogławiania kwiatów czosnku, tak aby nie kwitł, tylko zaczął zwiększać masę główek (ząbków). Pędów kwiatowych nie ma co wyrzucać - są pyszne, w tym można je choćby przemienić w zdowe pesto.
7 października, 2021

Pesto z liści, pąków i kwiatów nasturcji

Wszytskie nadziemne części nasturcji są jadalne i smaczne. Najlepsze są na świeżo, gdyż wówczas zachowują swój kolor, ostry smak i zapach, nie wspominając o wartościach odżywczych. Warto choćby z nasturcji zrobić pyszne pesto na kanapki. Jest dziecinnie proste w wykonaniu.
27 września, 2021

Kwiatowe masło lub biały serek – zaskocz znajomych

Jadalne kwiaty robią ostatnio furorę. Nadają kolor, smak, a niekiedy i zapach potrawom. Mogą być nośnikiem różnych smaków, w tym na tyle intensywnych, że można je uznać za przyprawy. U nas w kuchni bardzo chętnie sięgamy po kwiaty nasturcji, które mają pikantny posmak i bajeczne kolory.
25 września, 2021

Kiszone arbuzy – jak to zrobić? Czy jest to smaczne?

Gdy obrodzą nam arbuzy (kawony) w ogrodzie i nie mamy co zrobić z plonem a nie chcemy go zmarnować, to dobrze jest część owoców przemienić w kiszonki. Kiszenie zaliczane jest do prozdrowotnych metod konserwujących żywność, a same kiszonki mają pozytywny wpływ na nasz organizm.
17 września, 2021

Chutney z pomidorów koktajlowych

Pomidory koktajlowe (miniaturki, cherry) są idealne na świeżo, ale można z nich zrobić pyszny chutney, który można jeść na bieżąco lub zapasteryzować, dzięki czemu w zimie można poczuć smak lata. Chutney jest idealny na kanapki albo dodatek do potraw.
13 września, 2021

Sałatka z zielonych pomidorów (niedojrzałych)

Czasami zdarza się, że musimy szybko zebrać zielone pomidory zanim te dojrzeją. Zaraza ziemniaka, pękanie owoców, nadejście przymrozków to główne przyczyny takich zbiorów. Żeby ich nie wyrzucać, część plonu można przeznaczyć na sałatkę. Nie jada się zielonych pomidorów na surowo - wyjątkiem są odmiany zielone.