
Pomidor odmiany Balconi Yellow – koktajlowy, karłowy, żółty owoc
15 sierpnia, 2022
Pomidor odmiany Green Bumblebee – koktajlowy, wysoki, owoc zielony w paski
15 sierpnia, 2022Domowy ketchup na bazie własnych pomidorów i śliw
Składniki:
- 1-1,5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej czerwonych, mięsistych),
- 1 kg słodkich śliw,
- 6-8 ząbków czosnku (najlepiej z własnego ogrodu),
- 0,5 szkl. cukru białego,
- 2 łyżki octu jabłkowego (polecamy z własnej produkcji),
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju,
- świeże zioła (pęczek tymianku, 2 gałązki rozmarynu, 8-10 listów szałwii - najlepiej z własnej uprawy,
- przyprawy (2 listki laurowe, 2 laski cynamonu, 4 goździki, po pół łyżeczki ziaren: ziela angielskiego, pieprzu, kolendry i gorczycy),
- sól do smaku.
Wykonanie:
Umyte pomidory pozbawiamy szypułek, wycinamy piętki i kromy na mniejsze kawałki (wraz ze skórką). Umyte śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażamy pokrojony czosnek i świeże zioła. Pokrojone śliwki i pomidory przekładamy do większego garnka, dodajemy cukier, ocet, przyprawy i podsmażone zioła z czosnkiem oraz niewielką ilość soli. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut (do momentu aż śliwki i pomidory będą się rozpadać), od czasu do czasu mieszamy. Po rozgotowaniu składników przecieramy powstałą masę przez drobne sitko, następnie przecier przekładamy do garnka i gotujemy do uzyskania zadowalającej gęstości ketchupu. Podczas odparowywania należy pamiętać o częstym mieszaniu sosu, aby nie przypalił się. W tym czasie można go również dodatkowo doprawić np. solą. Gorący ketchup przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.