Składniki:
Wykonanie:
Umyte pomidory pozbawiamy szypułek, wycinamy piętki i kromy na mniejsze kawałki (wraz ze skórką). Umyte śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażamy pokrojony czosnek i świeże zioła. Pokrojone śliwki i pomidory przekładamy do większego garnka, dodajemy cukier, ocet, przyprawy i podsmażone zioła z czosnkiem oraz niewielką ilość soli. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut (do momentu aż śliwki i pomidory będą się rozpadać), od czasu do czasu mieszamy. Po rozgotowaniu składników przecieramy powstałą masę przez drobne sitko, następnie przecier przekładamy do garnka i gotujemy do uzyskania zadowalającej gęstości ketchupu. Podczas odparowywania należy pamiętać o częstym mieszaniu sosu, aby nie przypalił się. W tym czasie można go również dodatkowo doprawić np. solą. Gorący ketchup przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.