
Bakłażan odmiany Thai Long Green – wydłużony, jasnozielony owoc
14 września, 2024
Bigos z cukinii – pyszny. Polecamy!
3 października, 2024Zupa-krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa-krem z pieczonych pomidorów i papryki
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej odmiany mięsiste z własnej uprawy, w pełni dojrzałe),
- 0,5 kg papryki czerwonej,
- 1 cebula czerwona,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy:
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich,
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku,
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- 1/3 łyżeczki soli,
- pieprz do smaku
Dodatki do wyboru:
- Ser mozzarella,
- Ser burrata,
- Kleks śmietany
- Pestki dyni lub słonecznika
Wykonanie:
Umyte pomidory i papryki kroimy na pół lub na mniejsze cząstki. Pomidory pozbawiamy szypułek, a z papryki uzuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy i również kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa układamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy pomidory wtykamy ząbki czosnku (bez obierania). Całość posypujemy przyprawami, polewamy oliwą i pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 180st. (z termoobiegiem) na środkowym poziomie piekarnika (mniejsze kawałki upieką się szybciej). Po upieczeniu czekamy aż warzywa trochę ostygną i zdejmujemy z nich skórkę czosnek wyciskamy z łupinek. Obrane pomidory, paprykę oraz czosnek i cebulę przekładamy do garnka, przelewamy również płyn z blaszki, na której piekły się warzywa i całość miksujemy blenderem. Tak przygotowaną zupę doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą, dolewamy wody jeżeli jest zbyt gęsta. Można ją również przetrzeć przez sitko, aby pobyć się resztek pomidorów i uzyskać gładką konsystencję. Podgrzaną zupę można jeść od razu lub podać z pestkami dyni/słonecznika i kawałkami sera mozzarella lub burrata. Niektórzy lubią śmietanę, więc nic nie stoi na przeszkodzie by kleksa dodać do zupy.
Z podanego przepisu otrzymaliśmy 3 porcje zupy.