Chutney z zielonych pomidorów – dwie propozycje
12 lipca, 2022Domowy ketchup z pomidorów i śliwek z własnego ogrodu
15 sierpnia, 2022
Surowy kalafior to moc cennych witamin i innych składników odżywczych
Składniki:
kilka różyczek świeżego kalafiora n(najlepiej z własnego ogrodu,
pęczek koperku (najlepiej z własnego ogrodu/balkonu),
1-2 łyżki majonezu,
1-2 łyżki jogurtu naturalnego,
sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Kalafiora obieramy z liści, dzielimy na różyczki i myjemy pod bieżącą wodą. Każdą różyczkę kalafiora ścieramy na tarce (na największych oczkach) lub rozdrabniamy w malakserze. Koperek myjemy i drobno kroimy. Następnie mieszamy wszystkie składniki - startego kalafiora z koperkiem, jogurtem i majonezem, przyprawiamy pieprzem i solą. Ilość poszczególnych składników zależy od ilości użytego kalafiora, sałatka powinna mieć zwięzłą konsystencję.
Autor: Beata Bereś (DIONP)
Wykonanie własne. Wszelkie prawa zastrzeżone