Pesto z liści, pąków i kwiatów nasturcji
7 października, 2021Pasta bobowo-groszkowa z jajkiem
6 lipca, 2022Usunięte pędy kwiatowe czosnku warto wykorzystać w kuchni na pesto
Składniki:
3-4 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera,
Wykonanie:
Przygotowujemy składniki na pesto: pędy czosnku myjemy i kroimy na drobniejsze kawałki; migdały podprażamy na suchej patelni, aby pozbyć się skórek; ser ścieramy na drobnej tarce. Tak przygotowane składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy dolewając partiami oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (bardziej lub mniej stałej, w zależności od preferencji). Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowane pesto jest doskonałym dodatkiem do makaronu lub smarowania kanapek. Z podanej ilości składników uzyskaliśmy dwa niewielkie słoiczki pesto (po 135 ml).