
Papryka ostra odmiany AJI Fantasy – jasne dzwonki
27 września, 2021
Grzyb owadobójczy Beauveria bassiana i jego rola w ekologicznej ochronie roślin
2 października, 2021Kwiaty jadalne - wykorzystaj je, aby nadać kolorystyki i smaku potrawom
Nie jest tajemnicą, że wiele kwiatów, które mamy w ogrodzie nie tylko pięknie go zdobi, ale co ważne - można je bezpiecznie jeść. Trzeba jednak wcześniej sprawdzić w literaturze, które do tego celu się wykorzystuje. Kwiaty nadają potrawom nie tylko wspaniałego koloru, ale też i niosą ze sobą smak, niekiedy specyficzny. Najlepiej sprawdzają się tam, gdzie nie ma obróbki termicznej, która może wpływać na zmianę koloru, dlatego też poleca się je głównie jako dodatek na "świeżo".
Spożywa się część kwiatów roślin typowo ozdobnych, ale także niektórych roślin uprawianych na plon, głównie warzyw. Do najbardziej popularnych kwiatów jadalnych zalicza się: bratki, bławatki, nagietek, różę, chryzantemy, dynię, cukinię, fiołki, goździki, rumianek, koniczynę, hibiskus, niecierpek, jaśmin, lawendę, szałwię, słonecznik, malwę i wiele innych, nie zapominając o nasturcji.
Kwiaty obok barwy są nośnikiem zapachu i smaku o różnej intensywności, dlatego też warto je dobierać pod konkretne potrawy, tak aby ich posmak pasował nam do dania, które przygotowujemy. Tu często wchodzą tzw. gusta indywidualne, gdyż jedni lubią słodkawy smak, inny kwaśny, gorzkawy, ostry itd. Kwiaty zatem można dowolnie zestawiać i tworzyć ciekawe smakowo aranżacje.

Osoby lubiące ostry smak zapewne sięgają po chyba najbardziej znaną jadalną roślinę jaką jest nastrucja. Każda część tej pięknej roślinki jest jadalna i cechuje się ciekawym pikantnym smakiem. Niektórym na myśl przychodzi ostra rzodkiewka, gdy próbują ją jeść. Kwiaty tej rośliny są mniej pikantne aniżeli choćby liście, pędy, czy nasiona, ale i tak nadają potrawom ostrości. Do tego dochodzi niesamowita barwa, od białawej, przez żółtą, pomarańczową po krwiście czerwoną.
W naszej kuchni kwiaty wykorzystujemy jako jadalną dekorację, ale i nośnik smaku. Nasturcja u nas odgrywa ważną rolę. Dodajemy ją do różnych potraw na świeżo, tak aby kwiaty nie utraciły swego kolorytu i posmaku. Obok zatem sałatek wykorzystujemy je choćby do tworzenia kolorowego masła, czy też białego serka na kanapki. W takich zestawieniach kwiaty nasturcji stają się także rośliną przyprawową.
Na fotografiach prezentujemy przykłady wykorzystania kwiatów nasturcji w naszej kuchni. Jak możecie zobaczyć bardzo ciekawie zmieniają wygląd pospolitego masła, czy serka białego. To od waszej kreatywności zależy, co z nasturcji zrobicie, nie wspominając o innych kwiatach, które mamy w swojej dyspozycji. Niektóre z nich można suszyć, ale także i choćby mrozić (w tym w kostkach lodu), więc na zimowe dni kolor macie zapewniony i smak.