
Pomidor odmiany Sart Roloise – jasny mąż, ciekawa skórka
11 września, 2021
Pomidor odmiany Zlatava – pomarańczowo-żółty owoc
14 września, 2021Sałatka z zielonych pomidorów
Są takie sytuacje, że musimy dla potrzeb ratowania plonu zebrać na szybko dużą ilość niedojrzałych owoców pomidorów. Zdarza się tak, gdy pojawia się zaraza ziemniaka, gdy owoce zaczynają pękać, a także gdy pojawiają się przymrozki. Część owoców (głównie te większe) można poddać dojrzewaniu w domu, w tym z wykorzystaniem etylenu o czym piszemy TUTAJ, ale gdy jest ich dużo, to warto resztę przeznaczyć na sałatkę, pamiętając, że zielonych pomidorów nie zjada się na surowo (zawierają solaninę). Trzeba je poddać procesowi neutralizacji tej substancji, a w sałatce on zachodzi. Trzeba również pamiętać jakie odmiany się uprawia, gdyż niektóre w pełni dojrzałości przybierają zielonkawe ubarwienie np. odmiana Green Zebra, Flanders Contrast czy też choćby zielonkawo-żółta odmiana Green Sausage.
Składniki:
- 2,5 kg zielonych niedojrzałych pomidorów (mogą być zwykłe lub koktajlowe),
- 2 cebule średniej wielkości,
- 2 papryki słodkie średniej wielkości (czerwone lub w innym kolorze),
- 2 marchewki,
- 2-3 gałązki selera (nać),
- 0,5 łyżki soli,
- 1/3 szklanki oleju,
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Zalewa:
- 1,5 l wody,
- 0,25 l octu,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 łyżeczki soli.
Przyprawy:
- czosnek – po jednym ząbku na dno słoika,
- liść laurowy – po jednym na dno słoika,
- ziele angielskie – po 2-3 kulki,
- gorczyca – po pół łyżeczki na dno słoika.
Wykonanie:
Warzywa myjemy, cebulę obieramy, pomidory wykorzystujemy w całości i kroimy wraz z cebulą na cienkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w paseczki lub kostkę. Umytą i obraną marchewkę ścieramy na grubej tarce. Nać selera kroimy drobno (wszystkie warzywa można rozdrobnić w malakserze).
Do pokrojonych warzyw dodajemy sól, olej i pieprz, następnie mieszamy wszystko razem. Całość odstawiamy na 3-4 godziny, aby warzywa zmiękły. W tym czasie możemy przygotować słoiki – umyć i wyparzyć. Następnie na dno każdego słoika wkładamy kulki ziela angielskiego, gorczycę, liść laurowy i zmiażdżony ząbek czosnku.
Po upływie wskazanego czasu przygotowujemy zalewę – łączymy składniki, zagotowujemy i gorącą wlewamy do warzyw. Mieszamy całość i przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików, które zakręcamy i pasteryzujemy.
Z podanej porcji otrzymamy 4 słoiki o pojemności 400-500ml.