
Zupa-krem z pieczonych pomidorów i papryki
25 września, 2024
Dlaczego borówka amerykańska zasycha? Dlaczego marszczą się owoce?
11 października, 2024Bigos z cukinii – pyszny. Polecamy!

Bigos z cukinii
Składniki:
- 3 średniej wielkości cukinie w różnych kolorach (z własnej uprawy najlepsze)*
- 3 większe pomidory (najlepiej własne, w pełni dojrzałe)
- 2 marchewki (obojętnie jaki kolor)
- 1 duża cebula (obojętnie jaki kolor)
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęto kiełbasy wiejskiej (można użyć mniej lub nie dodawać mięsa wcale)*
Przyprawy:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ¼ łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (może być kostka lub piórka). Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. W dużym garnku podgrzewamy olej lub oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę, całość podsmażamy ok. 10 minut mieszając co jakiś czas.
W czasie smażenia przygotowujemy cukinię. Kroimy ją na mniejsze kawałki – w kostkę lub półplasterki. Jeżeli cukinia ma twardą skórkę to należy ją wcześniej obrać i pozbawić twardych nasion, młodej cukinii nie obieramy. Pokrojoną cukinię dodajemy do cebuli z czosnkiem i marchewką, wsypujemy sól, mieloną paprykę, pieprz, dokładamy liść laurowy i ziele angielskie. Całość mieszamy i nadal podsmażamy przez następne 10 minut mieszając co jakiś czas.
W tym czasie przygotowujemy pomidory i kiełbasę. Pomidory obieramy ze skórki (łatwiej ją zdjąć, gdy pomidory zalejemy na chwilę wrzątkiem) i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojoną kiełbasę podsmażamy do zrumienienia i odlewamy wytopiony tłuszcz. Osobiście polecamy nieco mocniej podsmażyć kiełbasę, aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu (dodatkowo warto wyłożyć ja na papier kuchenny i odsączyć), ale zarazem nadać jej nieco więcej smaku i chrupkości. Pomidory, podsmażoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy dodajemy do garnka z warzywami, całość mieszamy i gotujemy przez kolejne 20 minut. Sprawdzamy smak, w razie potrzeby doprawiamy. Jeżeli zależy nam, żeby warzywa były bardziej miękkie lub więcej wody odparowało, to bigos gotujemy dłużej, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
*jedną cukinię można zastąpić patisonem lub bakłażanem, a zamiast kiełbasy można dodać pół łyżeczki papryki wędzonej