
Rzodkiewka Rosso Tondo Precocissimo 2 – wczesna, czerwona, ostra (całoroczna)
17 maja, 2023
Mizuna Beni Houshi – fioletowe ogonki liściowe, postrzępione liście
19 maja, 2023Pesto z liści rzodkiewki i nerkowców
Wiosną i wczesnym latem często sięgamy po rzodkiewkę, która jest bardzo popularną nowalijką. Liście zwykle wyrzucamy. Można je jednak jeść i wykorzystać do przygotowania pysznego pesto!
Składniki:
Wykonanie:
Przygotowujemy składniki na pesto: liście rzodkiewki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki; ser ścieramy na drobnej tarce. Tak przygotowane składniki umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy orzechy nerkowca, sok z cytryny, połowę oliwy i miksujemy dolewając w razie potrzeby pozostałą oliwę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (bardziej lub mniej stałej, w zależności od preferencji). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowane pesto jest doskonałym dodatkiem do makaronu lub smarowania kanapek. Z podanej ilości składników uzyskaliśmy dwa niewielkie słoiczki pesto (po 130ml).