
Jesienno-wiosenne opryskiwanie drzew owocowych mocznikiem
17 września, 2021
Kiszone arbuzy – jak to zrobić? Czy jest to smaczne?
25 września, 2021Chutney z pomidorów koktajlowych
Składniki:
- 1 kg pomidorów koktajlowych w różnych kolorach,
- 2 cebule średniej wielkości,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 mała ostra papryczka,
- 2-3 cm kawałek imbiru.
Przyprawy:
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala,
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki,
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- 0,5-1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
- 8-10 łyżek cukru,
- 100-150 ml białego octu winnego lub octu jabłkowego.
Wykonanie:
Umyte pomidorki koktajlowe nacinamy, zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach gorącą wodę wylewamy i obieramy pomidory ze skórki, następnie kroimy je na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Przygotowane pomidorki wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekane czosnek i imbir. Podgrzewamy na średnim ogniu.
Ostrą papryczkę pozbawiamy nasion i również drobno kroimy (najlepiej w rękawiczkach), dodajemy do gotujących się pomidorów. Całość podgrzewamy do momentu odparowania części soku. Czas gotowania zależy od tego ile soku zawierają pomidory oraz jaką konsystencję sosu chcemy uzyskać.
Do zgęstniałego sosu dodajemy przyprawy (kozieradkę, garam masala, kmin) oraz sól, cukier, ocet w ilości odpowiadającej naszym preferencjom. Na początek można dodać mniej, stopniowo doprawiając. Po dodaniu przypraw gotujemy chutney ok. 10 minut. Gorący sos przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.
Z podanej porcji otrzymamy 3-4 słoiczki o pojemności ok. 200 ml.