Pomidory warto uprawiać. Przetwory z pomidorów warto samodzielnie robić
17 grudnia, 2022Pesto z liści rzodkiewki i nerkowcami
19 maja, 2023Domowa "fasolka po bretońsku" na bazie składników z własnego ogrodu
Składniki:
- 20 dag fasoli (1 szklanka) np. Nugetka, Borlotto, Piękny Jaś lub innej,
- 20 dag kiełbasy wiejskiej dobrej jakości (1 laska) – pomijamy ją w wersji wegetariańskiej,
- 1-2 cebule średniej wielkości z własnego ogrodu,
- 1-2 ząbki czosnku z produkcji własnej,
- 0,5 l przecieru pomidorowego (passaty) domowej produkcji z własnych pomidorów,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego z własnych pomidorów,
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej (kupna lub można samodzielnie zrobić),
- 1 łyżeczka majeranku (kupny lub z własnego zielnika),
- 2 liście laurowe (kupne lub niektórzy mają własne rośliny laura),
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 0,5 łyżeczki soli (dodajemy do gotowania fasoli),
- sól i pieprz - do smaku.
Wykonanie:
Suchą fasolę zalewamy zimną wodą w garnku, tak żeby nad nią było jeszcze ok. 10 cm wody i pozostawiamy na cały dzień lub na całą noc do namoczenia. Namoczoną fasolę odcedzamy, płuczemy i ponownie zalewamy wodą w garnku, w którym będzie gotowana. Do fasoli przed gotowaniem dodajemy pół łyżeczki soli, następnie gotujemy na małym ogniu do miękkości. W zależności od tego, jakiej użyjemy fasoli, gotowanie potrwa godzinę lub więcej.
W czasie, gdy fasola gotuje się, przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, kiełbasę kroimy w półplasterki (jeżeli przygotowujemy wersję mięsną) i podsmażamy. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy (do czasu, aż cebula będzie zeszklona).
Ugotowaną fasolę odcedzamy, wsypujemy do garnka i łączymy z podsmażoną cebulą, czosnkiem i kiełbasą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, paprykę wędzoną i majeranek. Wlewamy przecier pomidorowy oraz koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut na małym ogniu. W między czasie doprawiamy całość pieprzem i solą w zależności od potrzeb. Całość można zagęścić mąką, jeżeli zależy nam na gęstej potrawie. My tego nie robimy, wykorzystujemy własny przecier pomidorowy i koncentrat, które są wystarczająco gęste.