Pieczona dynia – test różnych odmian z naszej uprawy w 2020 roku
12 października, 2023Poziomówka indyjska – ekspansywna roślina imitująca poziomkę, którą można jeść
30 kwietnia, 2024Pyszny i zdrowy świeżo wyciskany sok marchwiowy
Jako miłośnicy uprawy własnego, nieprzetworzonego jedzenia bardzo wszystkim miłośnikom ogrodu polecamy uprawę różnokolorowych marchewek. Na rynku jest wiele odmian. Choć dominuje na rynku marchew w kolorze pomarańczowym (a pamiętajmy, że pierwotnie marchew była biała, żółta i fioletowa a pomarańczowy kolor wytworzyli hodowcy) to można kupić odmiany o różnej intensywności pomarańczowego barwnika (karotenu). Do tego można dokupić marchew fioletową, która zawiera dużo fioletowego barwnika (antocyjany), żółtą (barwnik ksantofil i luteina) bądź białą nieco przypominającą pietruszkę lub pasternak, która nie zawiera dużej ilości barwników przez co zachowuje swój jasny kolor.
Uprawiając różnokolorowe marchewki można z nich tworzyć nie tylko wielokolorowe dania (ale trzeba pamiętać, że fioletowe marchewki mogą mocno zmieniać np. kolor zup), co zwłaszcza spożywać je w postaci jak najbardziej surowej. Tu choćby wspaniałą propozycją są soki tłoczone na bieżąco. Można pokusić się na tworzenie jednokolorowych soków, które w zależności od barwnika będą tworzyły bardzo ciekawe zestawienia kolorystyczne - mniej lub bardziej intensywne. Można także mieszać jednokolorowe soki marchwiowe ze sobą tworząc kolory pośrednie. Do tego oczywiście można dodawać do marchwi sok z innych warzyw bądź owoców, co jeszcze bardziej ubogaci smak ale i kolor.
Warto samemu uprawiać marchew, gdyż dzięki temu mamy pewność jak ją nawozimy i chronimy. Poza tym możemy bawić się odmianami, których nie brakuje na rynku, a które obok kolorów różnią się także choćby zawartością cukrów, zatem możemy choćby wybrać odmiany super słodkie jeżeli takie lubimy lub takie bardziej "wytrawne". Marchew to bardzo dobra baza do tworzenia różnych wariacji sokowych z wykorzystaniem innych roślin.