Kwiatowe masło lub biały serek – zaskocz znajomych
27 września, 2021Poziomówka indyjska – ekspansywna roślina imitująca poziomkę, którą można jeść
11 stycznia, 2022
Nasturcja w ciekawej odsłonie - pesto
Składniki:
3-4 szkl. mieszanki liści, pąków i kwiatów nasturcji,
0,5 szkl. suszonych orzechów włoskich,
0,5 szkl. tartego sera typu parmezan,
3 ząbki czosnku,
0,5-1 szkl. oliwy lub innego oleju roślinnego (w zależności od preferowanej konsystencji oliwy można dodać więcej).
Wykonanie:
Liście i kwiaty nasturcji myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy orzechy, obrany i pokrojony czosnek, orzechy włoskie oraz parmezan, wlewamy również część oliwy. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji dolewając oliwy w razie potrzeby. Powinniśmy otrzymać gładką masę. Tak przygotowane pesto można jeszcze doprawić np. pieprzem, świeżą pietruszką i wykorzystywać do smarowania pieczywa lub w formie dodatku do makaronu.
Autor: Beata Bereś (DIONP)
Wykonanie własne. Wszelkie prawa zastrzeżone