
Choroba szalonych wiech na kukurydzy (Sclerophthora macrospora)
30 września, 2023
Pietruszka korzeniowa odmiany Osborne
12 października, 2023Struktura i smak miąższu wybranych odmian dyń na podstawie subiektywnej oceny DIONP
Dynia figolistna Cabello De Angel - Miąższ po upieczeniu włóknisty, wodnisty, twardawy, słodki. Skórka po upieczeniu pozostaje bardzo twarda - jak skała.
Sweet dumpling - miąższ po upieczeniu bardzo słodki, zwarty, suchy, mączysty.
Makaronowa Warszawska - miąższ po upieczeniu włóknisty, wodnisty, twardawy, lekko słodki. Skórka po upieczeniu pozostaje twarda.
Flat White Boer - miąższ po upieczeniu lekko słodki, mięsisty, zwarty, o wyczuwalnym posmaku dyniowym.
Galeux d’Eysines - miąższ po upieczeniu wodnisty, widocznie mokry, rozpadający się, lekko słodki, o dyniowym posmaku. Skórka bardzo cienka.
Australian Butter - miąższ po upieczeniu bardzo zwarty, chrupki, lekko słodki, o dyniowo-ziemniaczanym posmaku, zachowujący strukturę. Skórka bardzo cienka.
Hubbard Large Blue - miąższ po upieczeniu słodki, zwarty, kremowy, zachowuje strukturę.
Uchiki Kuri - miąższ po upieczeniu słodki, zwarty, kremowy, zachowuje kształt. Skórka cienka, nie wymaga obierania.
Marina Di Chioggia - miąższ po upieczeniu zwarty, suchy, mączysty, o ziemniaczanym posmaku.
Tonda Padana - miąższ po upieczeniu słodki, mięsisty, sypki, o dyniowo-ziemniaczanym posmaku. Zachowuje strukturę.
Bambino - miąższ po upieczeniu wodnisty, widocznie mokry, rozpadający się, lekko słodki, o dyniowym posmaku. Najlepszy na soki i przeciery dla niemowląt.
Dynia szara Nelson - miąższ po upieczeniu słodki, zwarty, mączysty, o dyniowo-ziemniaczanym posmaku.