Pesto z pędów kwiatowych czosnku
24 czerwca, 2022Sok z natki pietruszki – zdrowie wprost z ogródka
6 lipca, 2022Pasta bobowo-groszkowa z jajkiem
Składniki:
Wykonanie:
Nasiona bobu gotujemy 5-6 minut w osolonym wrzątku (do miękkości) i obieramy ze skórek, gdy ostygną. Świeże nasiona groszku gotujemy krócej, wystarczy 2-3 minuty, nie obieramy. W kielichu blendera umieszczamy ugotowany bób, groszek i jajko, dodajemy posiekany czosnek oraz po dwie łyżki oliwy, soku z cytryny i zimnej wody. Miksujemy chwilę na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i sprawdzamy konsystencję, a przede wszystkim smak i ewentualnie dodajemy jeszcze oliwy, wody, soku z cytryny lub przypraw. Gotową pastą zjadamy z bagietką. Można ją wykorzystać jako dip do różnych przekąsek.