8 maja, 2023

Rzodkiew odmiany Agata – wczesna, biała, ostra

Rzodkiew Agata to odmiana wczesna, którą jako jedyną z odmian rzodkwi można uprawiać cały rok. Polecana jest głównie do uprawy polowej. Zgrubienia korzeniowe są długie i grube, mają klinowaty kształt. Osiągają ok. 4-6 cm średnicy oraz ok. 15-25 cm długości. Miąższ jest biały, jednolity, soczysty i chrupiący, w smaku ostry z delikatną nutą słodyczy.
6 maja, 2023

Rzodkiewka odmiany Diana – średniowczesna, fioletowa z białym końcem, lekko pikantna (wiosna i jesień)

Rzodkiewka Diana to średniowczesna odmiana przeznaczona do uprawy gruntowej w okresie wiosenno-jesiennym. Udaje się również uprawiana wiosną w tunelu foliowym lub szklarni. Zgrubienia korzeniowe mają kształt kulisty. Skórka jest dwubarwna, w większej części fioletowa, jedynie przy końcówce biała. Miąższ jest biały, soczysty, chrupiący, o łagodnym, lekko pikantnym smaku.