Rzodkiewka odmiany Ewka – średniowczesna, czerwona z białym końcem, lekko pikantna (wiosna i jesień)
6 maja, 2023Rzodkiewka odmiany Tetra Iłówiecka – wczesna, czerwono-różowo-biała, łagodna, (wiosna i jesień)
6 maja, 2023Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Rzodkiewka podłużna o białej skórce
Rzodkiewka Leda to średniowczesna, plenna odmiana polecana do uprawy gruntowej i pod osłonami w okresie wiosny oraz późnego lata/jesienią. Okres jej wegetacji to ok. 33-37 dni.
Zgrubienia korzeniowe są wydłużone, cylindryczne, o bardziej lub mniej regularnym kształcie. Osiągają ok. 1,5-2,5 cm średnicy oraz ok. 4-5 cm długości. Skórka jest jednolita, biała, bez przebarwień, jedynie w górnej części przy nasadzie liści może przybierać zielonkawy odcień. Miąższ jest biały, soczysty i chrupiący, o łagodnym smaku.
Rzodkiewka Leda nie wykazuje skłonności do parcenia, polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek, zapiekanek lub przygotować z nich pesto.