Rzodkiewka odmiany Tetra Iłówiecka – wczesna, czerwono-różowo-biała, łagodna, (wiosna i jesień)
6 maja, 2023Rzodkiewka Rosso Tondo Precocissimo 2 – wczesna, czerwona, ostra (całoroczna)
17 maja, 2023Rzodkiew o ostrym smaku
Rzodkiew Agata to odmiana wczesna, którą jako jedyną z odmian rzodkwi można uprawiać cały rok, od wiosny aż do jesieni (od marca do sierpnia). Polecana jest do uprawy polowej, jednak jak wynika z naszych doświadczeń, nadaje się także do uprawy pod osłonami. Nasiona rzodkwi wysiewaliśmy wczesną wiosną w nieogrzewanym tunelu foliowym, gdzie obficie plonowała.
Zgrubienia korzeniowe są długie i grube, mają klinowaty kształt. Osiągają ok. 4-6 cm średnicy oraz ok. 15-25 cm długości i masę nawet do 200 g. Skórka jest biała, gładka. Miąższ jest biały, jednolity, soczysty i chrupiący, w smaku ostry z delikatną nutą słodyczy.
Rzodkiew Agata nie wykazuje skłonności do parcenia i pękania, nie wybija też w pędy kwiatostanowe latem, dodatkowo nadaje się do dłuższego przechowywania zimą. Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do innych potraw np. surówek, twarogu, a także do dań smażonych techniką stir-fry, a nawet od marynowania. W celach leczniczych i kosmetycznych wykorzystuje się sok z rzodkwi.
Uprawa rzodkwi nie stanowi większego problemu. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu w rozstawie 8-10 cm, zachowując 25-30 cm odstępy pomiędzy rzędami. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, dostatecznie wilgotna, a stanowisko słoneczne lub półcieniste. Część ogrodników zgłasza nam jednak, że w niektórych regionach jest bardzo duży problem ze szkodnikami rzodkwi oraz rzodkiewek, zwłaszcza larw śmietki kapuścianej, dlatego zalecamy monitoring szkodników i ich zwalczanie gdy jest duże zagrożenie.