Rzodkiewka odmiany Warta – czerwono-biała, podłużna, łagodna (wiosna i jesień)
21 kwietnia, 2024Rzodkiewka odmiany Rowa – okrągła, czerwona, łagodna (całoroczna)
26 kwietnia, 2024Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Czerwona, lekko pikantna rzodkiewka
Rzodkiewka odmiany Jolly to odmiana wczesna, która daje plony już po 25-30 dniach od wysiewu nasion. Jest polecana do siewów wiosennych. Można ją wysiewać w gruncie i pod osłonami. Dobrze sobie radzi z wiosennymi wahaniami temperatur. Jest odporna na pękanie i parcenie miąższu.
Jolly tworzy okrągłe zgrubienia, które dochodzą do 2-4 cm średnicy. Najsmaczniejsze są jednak te mające koło 2-3 cm. Skórka jest karminowa, z lekkim połyskiem. Miąższ jest biały, soczysty, o lekko pikantnym smaku. Nać jest stosunkowo mała.
Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, można ją kisić i marynować. Najlepiej zbierać młode rzodkiewki, które są bardziej wyraziste w smaku. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.