Rzodkiewka Jutrzenka – średniowczesna, owalna, różowa, lekko ostra (wiosna i jesień)
3 maja, 2023Rzodkiewka odmiany Śnieżka – wczesna, biała, okrągła, lekko ostra (wiosna, lato, jesień)
6 maja, 2023Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Rzodkiewka o łagodnym smaku, wczesna
Rzodkiewka Mila to jedna z najwcześniejszych odmian polecana do uprawy gruntowej oraz pod osłonami. Można ją wysiewać zarówno wiosną w okresie od marca do maja, jak i późnym latem oraz jesienią w sierpniu i we wrześniu. Okres jej wegetacji wynosi 28-32 dni. Nie wykazuje tendencji do parcenia, jednak szybko wybija w pędy kwiatostanowe, gdy robi się zbyt ciepło.
Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, wydłużone, o cylindrycznym kształcie. Osiągają ok. 1,5-2 cm średnicy oraz ok. 4-5,5 cm długości. Skórka jest dwubarwna – prawie w całości czerwona z niewielką białą końcówką. Miąższ jest biały, soczysty i chrupiący, o łagodnym smaku, bez wyczuwalnej ostrości typowej dla większości odmian rzodkiewek.
Rzodkiewka Mila polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, można ją kisić i marynować, a także zapiekać. Do jedzenia nadają się także liście, szczególnie młode, które można dodawać do sałatek, zapiekanek lub przygotować z nich pesto czy też podawać po podsmażeniu w formie dodatku do obiadu.