Rzodkiewka Lidka – średniowczesna, okrągła, czerwona, lekko ostra (wiosna i jesień)
3 maja, 2023Rzodkiewka Jutrzenka – średniowczesna, owalna, różowa, lekko ostra (wiosna i jesień)
3 maja, 2023Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Rzodkiewka Viola - ładny fioletowy odcień skórki
Rzodkiewka Viola to odmiana średniowczesna polecana do całorocznej uprawy gruntowej. Siewy można rozpocząć wczesną wiosną i sukcesywnie powtarzać aż do jesieni. Sprawdziliśmy, że odmiana Viola nadaje się także do uprawy pod osłonami. Na podstawie własnych doświadczeń wiemy, że dobrze plonuje wysiewana wczesną wiosną i uprawiana w nieogrzewanym tunelu. Okres jej wegetacji to ok. 35-38 dni.
Zgrubienia korzeniowe są bardzo kształtne, w większości kuliste, chociaż zdarzają się też lekko owalne. Osiągają ok. 2,5-3,5 cm średnicy. Skórka jest ciemnofioletowa lub w odcieniu fioletowo-czerwonym, miąższ jest biały, soczysty, chrupiący, o lekko ostrym smaku.
Rzodkiewka Viola nie ma skłonności do parcenia, pękania i przedwczesnego wybijania w pędy kwiatostanowe. Z uwagi na interesujący kolor skórki polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek. Nadaje się także do zapiekania, marynowania i kiszenia. Zjadać można także liście przygotowując z nich pesto.