Rzodkiewka odmiany Jolly – czerwona, okrągła, lekko pikantna (wiosna)
21 kwietnia, 2024Rzodkiewka odmiany Bamba – podłużna, czerwono-biała, łagodna (całoroczna)
26 kwietnia, 2024Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Czerwona, łagodna rzodkiewka
Rzodkiewka odmiany Rowa to odmiana wczesna, która wiosną daje plony już po 28-32 dniach od wysiewu nasion. Można ją wysiewać także latem i po 55-60 dniach daje plon jesienny (zwykle we wrześniu lub październiku). Wskazuje się, że to odmiana całoroczna, choć w pełni lata lepiej ją siać w gruncie, gdzie jest chłodniej. Poleca się ją często na siewy wiosenne i potem jesienne. Jest to odmiana znana tak z uprawy hobbystycznej, jak i profesjonalnej, gdy plon trafia na handel. Pod ogrzewanymi osłonami może być uprawiana niemal przez cały rok.
Można ją wysiewać w gruncie i pod osłonami. Dobrze sobie radzi z wiosennymi wahaniami temperatur. Jest odporna na pękanie i parcenie miąższu. Odmiana ta dobrze sobie radzi w warunkach słabszego naświetlenia.
Rowa tworzy okrągłe zgrubienia, które dochodzą do 2-4 cm średnicy. Ich waga waha się w granicach 5-9 gram. Najsmaczniejsze są zgrubienia mające koło 2-3 cm. Skórka jest jednolicie czerwona, z lekkim połyskiem. Miąższ jest biały, soczysty, o delikatnym smaku.
Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, można ją kisić i marynować. Najlepiej zbierać młode rzodkiewki, które są bardziej wyraziste w smaku. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.