Rzodkiewka odmiany Cesar (Syngenta) – czerwona, okrągła, łagodna (całoroczna)
28 maja, 2023Rzodkiewka odmiany Warta – czerwono-biała, podłużna, łagodna (wiosna i jesień)
21 kwietnia, 2024Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Czerwona, łagodna rzodkiewka
Rzodkiewka odmiany Ester to odmiana wczesna, która daje plony już po 28-32 dniach od wysiewu nasion.Jest polecana zarówno do siewów wiosennych, letnich, jak i jesiennych. W okresie pełni lata lepiej ją siac w gruncie, gdzie temperatury sa niższe niż pod osłonami. Wielu ogrodników rekomenduje tą odmianę do siewów wiosennych i potem jesiennych. Można ją wysiewać w gruncie i pod osłonami. Dobrze sobie radzi z wiosennymi wahaniami temperatur. Jest bardzo odporna na pękanie, parcenie a także na wybijanie w pędy kwiatowe.
Rzodkiewka tej odmiany tworzy okrągłe lub lekko wydłużone, czerwono zabarwione zgrubienia korzeniowe. Najlepiej zbierać ją, gdy średnica zgrubienia wynosi 2-3 cm. Miąższ jest biały, soczysty, o delikatnym smaku. Jest to rzodkiewka łagodna. Nać jest stosunkowo krótka.
Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, można ją kisić i marynować. Najlepiej zbierać młode rzodkiewki, które są bardziej wyraziste w smaku. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.