Rzodkiew odmiany Agata – wczesna, biała, ostra
8 maja, 2023Rzodkiewka odmiany Cesar (Syngenta) – czerwona, okrągła, łagodna (całoroczna)
28 maja, 2023Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Rzodkiewka o czerwonej skórce i ostrym smaku
Rzodkiewka Rosso Tondo Precocissimo 2 to jedna z odmian, które najwcześniej osiągają dojrzałość zbiorczą, już po ok. 20 dniach od siewu. Polecana jest do przyspieszonej uprawy w tunelach foliowych i szklarniach oraz w gruncie pod włókniną. Może być wysiewana przez cały rok, nie wykazuje tendencji do wybijania w pęd kwiatostanowy. Często jest siana wiosną i następnie późnym latem na zbiór jesienny.
Zgrubienia korzeniowe są bardzo kształtne, kuliste, chociaż zdarzają się też lekko owalne. Osiągają ok. 2,5-3,5 cm średnicy. Skórka jest gładka, intensywnie wybarwiona, w całości karminowoczerwona. Miąższ jest biały, soczysty, chrupiący, a w smaku ostry.
Rzodkiewka Rosso Tondo Precocissimo 2 nie wykazuje tendencji do parcenia, pękania i przedwczesnego wybijania w pędy kwiatostanowe. Z uwagi na mocny kolor skórki polecana jest do dekoracji potraw lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek. Nadaje się także do zapiekania, marynowania i kiszenia. Zjadać można również młode liście przygotowując z nich pesto lub w formie dodatku do potraw gotowanych, smażonych lub duszonych.