Rzodkiewka Rosso Tondo Precocissimo 2 – wczesna, czerwona, ostra (całoroczna)
17 maja, 2023Rzodkiewka odmiany Ester – czerwona, okrągła, łagodna (całoroczna)
21 kwietnia, 2024Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Rzodkiewka o małej naci i dużych zgrubieniach korzeniowych
Dziękujemy firmie Syngenta za otrzymane nasiona do testów.
Rzodkiewka Cesar to bardzo interesująca odmiana, wytwarzająca duże zgrubienie i jednocześnie niską, zwartą rozetę liści, co powoduje, że nie zajmuje dużo miejsca na grządce. Polecana jest do uprawy gruntowej, jednak równie dobrze plonuje także w nieogrzewanych tunelach foliowych i szklarniach. Może być wysiewana przez cały sezon aż do sierpnia, ponieważ nie wykazuje tendencji do wybijania w pęd kwiatostanowy. Okres jej wegetacji to około 30-35 dni.
Zgrubienia korzeniowe są bardzo kształtne, kuliste, chociaż zdarzają się też lekko owalne. Osiągają ok. 2,5-4 cm średnicy. Skórka jest gładka, jednolita i intensywnie wybarwiona, w całości mocno czerwona. Miąższ jest biały, soczysty, chrupiący, a w smaku łagodny z lekko wyczuwalną ostrością. Ciekawą cechą odmiany Cesar jest to, że liście są krótkie w porównaniu do tradycyjnych odmian.
Rzodkiewkę najlepiej spożywać na surowo, jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, a z uwagi na mocny kolor skórki polecana jest do dekoracji potraw. Nadaje się także do zapiekania, marynowania i kiszenia. Zjadać można również młode liście przygotowując z nich pesto lub w formie dodatku do potraw gotowanych, smażonych lub duszonych. Rzodkiewka Cesar nie wykazuje tendencji do parcenia i pękania (nawet gdy zgrubienia są bardzo duże).