Rzodkiewka odmiany Rowa – okrągła, czerwona, łagodna (całoroczna)
26 kwietnia, 2024Rzodkiewka odmiany Saxa 3 – okrągła, czerwona, łagodna (całoroczna)
26 kwietnia, 2024Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Czerwono-biała rzodkiewka
Rzodkiewka odmiany Bamba to odmiana wczesna, która daje plony już po 25-30 dniach od wysiewu nasion. Wskazuje się, że odmiana ta nadaje się do uprawy całorocznej. Siewy jej trwają od marca do września, a zbiory plonu są od kwietnia do października. Niektórzy polecają ją na siewy wiosenne oraz późnoletnio-jesienne. Siejąc ją w pełni lata lepiej to zrobić w gruncie, aby na rośliny nie oddziaływały zbyt wysokie temperatury. Można ją wysiewać w gruncie i pod osłonami. Dobrze sobie radzi z wiosennymi wahaniami temperatur.
Bamba tworzy walcowate, podłużne zgrubienia, które dochodzą do 10 cm długości, jednakże najlepiej zbierać te o długości do 5-7 cm. Średnica zgrubienia to zwykle 2 cm. Skórka jest w 95% czerwona z białym końcem. Miąższ jest biały, soczysty, chrupki, o delikatnym smaku.
Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, można ją kisić i marynować. Najlepiej zbierać młode rzodkiewki, które są bardziej wyraziste w smaku. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.