Rzodkiewka odmiany Diana – średniowczesna, fioletowa z białym końcem, lekko pikantna (wiosna i jesień)
6 maja, 2023Rzodkiewka odmiany Leda – średniowczesna, biała, wydłużona, łagodna (wiosna i jesień)
6 maja, 2023Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Rzodkiewka o lekko pikantnym smaku
Rzodkiewka Ewka to średniowczesna, polska odmiana polecana do uprawy gruntowej i pod osłonami z siewu wiosennego i jesiennego. Okres jej wegetacji to około 30-35 dni. Jest bardzo plenna, a zgubienia mają regularny, wyrównany kształt i intensywny kolor.
Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, wydłużone, o cylindrycznym kształcie. Osiągają ok. 1,5-2 cm średnicy oraz ok. 4-5,5 cm długości. Skórka jest dwubarwna – w większości czerwona z niewielką białą końcówką. Miąższ jest szkliście biały, soczysty i chrupiący, o delikatnym, lekko pikantnym smaku.
Rzodkiewka Ewka wykazuje umiarkowaną tendencję do parcenia. Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, past i sałatek, a także do zapiekania, marynowania i kiszenia. Do jedzenia nadają się także liście rzodkiewki, które można dodawać do sałatek, zapiekanek lub innych potraw.