
Rzodkiewka Viola – średniowczesna, okrągło-owalna, fioletowa, lekko ostra
3 maja, 2023
Rzodkiewka odmiany Mila – wczesna, czerwono-biała, wydłużona, łagodna
6 maja, 2023Rzodkiewka Jutrzenka - ciekawy róż
Uprawa rzodkiewki jest banalnie prosta i opisaliśmy ją w odzielnym artykule - TUTAJ.
Rzodkiewka Jutrzenka to średniowczesna, polska odmiana o bardzo ciekawym kolorze skórki. Polecana jest do uprawy gruntowej w okresie wiosenno-jesiennym oraz do uprawy w nieogrzewanych tunelach foliowych lub szklarniach.
Zgrubienia korzeniowe mają owalny kształt – przypominają miniaturowe jajka. Osiągają ok. 2,5-3 cm średnicy oraz ok. 4-5 cm długości. Skórka jest jednolita, jasnoróżowa, bez przebarwień. Miąższ jest szkliście biały, soczysty i chrupiący, o delikatnym, lekko ostrym smaku.
Rzodkiewka Jutrzenka polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, gdzie stanowi atrakcyjny akcent kolorystyczny. Do jedzenia nadają się także liście, które można wykorzystać na wiele sposobów, m.in. w formie pesto, jako dodatek do sałatek, zapiekanek lub zup. Najlepiej zbierać młode rzodkiewki, są wówczas najsmaczniejsze.