Rzodkiewka odmiany Mila – wczesna, czerwono-biała, wydłużona, łagodna (wiosna i jesień)
6 maja, 2023Rzodkiewka odmiany Cherry Belle – wczesna, czerwona, okrągła, łagodna (wiosna i jesień)
6 maja, 2023Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Rzodkiewka o białej skórce, lekko ostra
Rzodkiewka Śnieżka to wczesna odmiana polecana do uprawy gruntowej oraz pod osłonami. Polecana jest do siewów wiosennych (od lutego pod osłonami) a także na zbiór jesienny, gdy siewy przeprowadza się od lipca do września). Okres wegetacji tej odmiany to 30-35 dni. Swoją nazwę zawdzięcza oryginalnemu kolorowi skórki, która jest biała.
Zgrubienia korzeniowe są kuliste, wyrównane, osiągają ok. 2-3,5 cm średnicy. Skórka jest jednolita, biała z kremowym odcieniem, bez przebarwień, jedynie w górnej części tuż przy nasadzie liści może przybierać zielonkawy odcień. Miąższ jest szkliście biały, soczysty i chrupiący, o lekko pikantnym smaku.
Rzodkiewka Śnieżka nie ma skłonności do parcenia, polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek. Do jedzenia nadają się także liście, szczególnie młode, które można dodawać do sałatek, zapiekanek lub przygotować z nich pesto.