15 maja, 2025

Mniszek lekarski/Mniszek pospolity to roślina wieloletnia, bylina, należąca do rodziny astrowatych, powszechnie występująca w Polsce. Jest uznawany za chwast i jest zwalczany np. na trawnikach. Warto jednak wiedzieć, że roślina ta ma dużą rolę do spełnienia w okresie wiosennym.
30 marca, 2025

Dziki szczypiorek to roślina naturalnie występująca w Polsce w stanie dzikim np. w lasach liściastych. Pojawia się na różnych innych stanowiskach, w tym w ogrodach. Celowo jest do nich wprowadzana jako jedna z najwcześniejszych nowalijek. Jest bardzo smaczny i zdrowy. Uprawia się go w pełni ekologicznie.
26 grudnia, 2024

Bazylia cytrynowa zwana kemangi (w Indonezji) lub maenglak (w Tajlandii) to krzyżówka bazylii pospolitej z bazylią amerykańską. To połączenie sprawiło, że bazylia uzyskała cytrynowy zapach i posmak.
26 grudnia, 2024

Bazylia cynamonowa to nie tylko atrakcyjne wizualnie zioło, ale również przyprawa o lekko wyczuwalnym zapachu i posmaku cynamonu. Za cynamonowe wrażenia odpowiada cynamonian metylu.
26 grudnia, 2024

Bazylia sałatowa to jednoroczna roślina, który tworzy duże liście o większym bądź mniejszym pofałdowaniu. Rośliny mają do 20-40 cm wysokości.
26 grudnia, 2024

Bazylia odmiany Dark Opal została wyhodowana w latach 50. XX wieku. To jedna z najciemniej zabarwionych odmian bazylii o wysokiej zawartości antocyjanów. Rośliny są bordowo-fioletowe.
25 grudnia, 2024

Bazylia odmiany Cardinal została wyhodowana w Izraelu. Tworzy dość duże zielone liście, które osadzone są na bordowych łodygach. Kwiatostany są także bordowe. Wymaga dłuższego okresu wegetacji
16 czerwca, 2022

Lawenda wąskolistna (Lavandula officinalis syn. Lavandula angustifolia) to zimozielona roślina pochodząca z Basenu Morza Śródziemnego. Jest to roślina wieloletnia, wręcz długowieczna. Prezentujemy podstawowe informacje o jej uprawie w ogrodzie.
9 lutego, 2022

Czarnuszka (Nigella) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny jaskrowatych. Jest cenną rośliną zielną o wszechstronnym zastosowaniu. Jej uprawa w ogrodzie nie stanowi większego problemu. Zdobi, leczy, pielęgnuje, smakuje, przyciąga owady zapylające.
28 stycznia, 2022

Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) nazywany także zielem długowieczności, zielem nieśmiertelności, południowym żeń-szeniem - to roślina pnąca pochodząca z Azji.
26 stycznia, 2022

Ogórecznik lekarski znany jest choćby pod nazwami: miodnik, pazyra, borak. Jest to roślina zielna, która jest wykorzystywana w celach leczniczych, kulinarnych, kosmetyce, a zarazem to roślina miododajna, która mozna znaleść w niektórych łąkach kwietnych.
20 stycznia, 2022

Kocanka włoska (Helichrysum italicum) to zimozielona roślina wieloletnia, należąca do rodziny astrowatych. Pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. To bardzo ciekawe zioło, ale i roślina ozdobna.
19 stycznia, 2022

Zioło o posmaku coli? Tak, istnieje takie i jest to nic innego jak bylica. Artemisia „Cola Bush” (Artemisia procera) to roślina wieloletnia i mrozoodporna, więc z powodzeniem może być uprawiana w naszych warunkach klimatycznych. Nie ma większych wymagań co do uprawy, zatem i w większych pojemnikach się sprawdzi.
19 stycznia, 2022

Nie wszyscy z nas mają możliwość (bez wnikania w powody) uprawy ziół we własnych mieszkaniach czy też domach. Wiadomym jest jednak, że zioła powinny gościć w naszej diecie cały rok, a w szczególności zimą. Rozwiązaniem może być zakup gotowych sadzonek. Co zrobić, żeby dłużej nam służyły i były zdrowe?
17 stycznia, 2022

Tymianek właściwy (Thymus vulgaris L.) nazywany także macierzanką tymianek, tymiankiem pospolitym lub tymianem – to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. Jest wspaniałą przyprawą, rośliną leczniczą i ozdobną. Warto go uprawiac w ogrodach oraz na balkonach i parapetach.
3 stycznia, 2022

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) jest spokrewniony z czosnkiem i cebulą, ale także np. z narcyzem. Jest to roślina cebulowa, wieloletnia. Występuje naturalnie w lasach liściastych, ale uprawiany jest też w ogrodach. Warto go poznać.
12 stycznia, 2021

Ogród, balkon, taras a nawet parapet okienny, pozwalają na uprawę własnych ziół. Warto je wykorzystywać w kuchni, w tym zbierać i suszyć na późniejszy czas.
19 maja, 2020

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) dla jednych jest parzącym chwastem, a dla innych cennym surowcem leczniczym i o znaczeniu kulinarnym. Od dawnych lat stosowana jest w tradycyjnej medycynie ludowej. Warto z niej zacząć korzystać.












































