Nie wszyscy z nas mają możliwość (bez wnikania w powody) uprawy ziół we własnych mieszkaniach czy też domach w okresie zimy. Wiadomym jest jednak, że zioła powinny gościć w naszej diecie cały rok, a w szczególności zimą, gdy nasze organizmy potrzebują wielu cennych substancji odżywczych, a jak wiadomo w tym czasie paleta świeżych owoców i warzyw (zwłaszcza rodzimych) dostępna w sklepach jest mniejsza niż w pełni sezonu wegetacyjnego.
Zioła to bez wątpienia cenne źródło wielu mikro i makroskładników pokarmowych, ale również większość z nich to cudowne przyprawy, które ubogacają smak potraw. Oczywiście te spożywane na świeżo, bez obróbki termicznej zachowują więcej składników odżywczych (zwłaszcza witamin) niż te, które wchodzą choćby w skład zup, czy też różnych pieczeni.
Opisywaliśmy już jak prosta jest uprawa podstawowych ziół w domach w okresie zimy. Wystarczy doniczka, nasiona ulubionych ziół, korzeń (np. pietruszki) bądź kłącza (np. mięty), uniwersalna ziemia ogrodnicza, doniczka, woda i najlepiej okno od naświetlonej naturalnym słońcem strony budynku. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż proces wytworzenia własnych roślin mających co najmniej kilkanaście liści właściwych zajmuje około 2-3 tygodni. Nie każdy chce tyle czekać, bądź nie każdy ma dobre warunki do rozwoju tych roślin, które wykiełkowały, gdyż nie da się ukryć, że pojawiają się różne problemy – choćby zamieranie roślin (z powodu małej ilości światła, zbyt obfitego podlewania, przesuszenia, pojawu chorób – np. gnicia korzeni i liści, czy też szkodników).
W takich sytuacjach czasami szybciej jest skorzystać z gotowców, zwłaszcza, że można trafić na bardzo dobre oferty cenowe. Takimi gotowcami są zestawy ziół w doniczkach (żywe, z korzeniami) pochodzące z upraw szklarniowych np. z bazylią, pietruszką, szałwią, oregano, tymiankiem, miętą itd.
Na co zwracać uwagę kupując gotowe zioła w doniczkach?
Powyższe wskazówki pozwolą każdemu z nas zakupić zdrowe rośliny w miejscu ich sprzedaży. Nad tą czynnością mamy zatem kontrolę, co jest ważne. Osobną kwestią jest to jak długo chcemy z zakupionych ziół korzystać. Niektóre tuż po kupieniu są od razu ścinane i wykorzystywane, inne natomiast trzymane dłuższy okres czasu i spożywane okresowo – cały czas będą rosły.
Jeżeli uprawa zakupionych ziół ma trwać dłużej, to należy:
Prowadząc uprawę ziół w domu czy to samodzielną czy z gotowych sadzonek warto wiedzieć, że na liściach można niekiedy spotkać szkodniki. Te najbardziej popularne to: