
Bazylia cynamonowa – lekki zapach i posmak cynamonu
26 grudnia, 2024
Głąbigroszek szkarłatny – uprawa i wykorzystanie
26 grudnia, 2024Bazylia cytrynowa – smak i zapach cytrusów

Bazylia o nucie cytrusów
Bazylia cytrynowa zwana kemangi (w Indonezji) lub maenglak (w Tajlandii) to krzyżówka bazylii pospolitej z występującym w Afryce gatunkiem Ocimum americanum zwanym bazylią amerykańską. To połączenie sprawiło, że bazylia uzyskała cytrynowy zapach i posmak.
W Polsce jest to roślina jednoroczna. Bez problemu jej nasiona można zakupić na rynku UE. Rośliny osiągają do 50-60 cm wysokości. Całe rośliny są zielone – pędy, liście i kwiatostany. Płatki kwiatów są białawe. Kolor liści i pędów można zakwalifikować jako jasnozielony. Liście o cytrynowym aromacie stosowane są jako przyprawa w kuchni azjatyckich. Służą do przyprawiania zup i curry. Z powodu cytrusowego aromatu są idealne do przyprawiania dań z ryb i owoców morza.
Bazylia cytrynowa
Powiadom
Zaloguj się
0 komentarzy
najstarszy