Cebula odmiany Centurion – uprawa z dymki
31 października, 2023Cebula odmiany Crusado – uprawa z dymki
31 października, 2023Jak uprawiać cebulę z dymki?
Podstawowe informacje o wymaganiach cebuli uprawianej z dymki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Długie różowo-fioletowe cebule
Cebula szalotka odmiany Zebrune to wyjątkowa odmiana wywodząca się z Francji. Bywa określana także mianem szalotki bananowej. W Polsce uprawia się ją głównie z dymki, choć można też spotkać i nasiona. Najczęściej ogrodnicy decydują się jednak na sadzenie cebulek zamiast siewu nasion, gdyż przyśpiesza to zbiór i ułatwia uprawę. Cebulę dymkę sadzimy wczesną wiosną, zachowując odstępy w rzędzie zwykle co 7-10 cm, a między rzędami 25 cm, co pozwala roślinom lepiej się rozrosnąć. Cebulę tej odmiany można również uprawiać dla szczypioru, który dorasta do ok. 30 cm wysokości.
Zebrune tworzy podłużne, wybrzuszone na środku cebule osiągające zwykle 10-14 cm długości i 4-5 cm średnicy oraz masę ok. 70-100 g, jednak w zależności od warunków uprawy cebule mogą być mniejsze lub większe. Łuska zewnętrzna jest brązowo-różowa, kolejne warstwy mają fioletowo-białą barwę. Miąższ jest soczysty o łagodnym, słodkim smaku. Jest to odmiana polecana do bezpośredniego spożycia oraz jako dodatek do przetworów, w tym do marynowania. Doskonale sprawdzi się w daniach zapiekanych. Odmiana ta nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
Rośliny tej odmiany nadają się do uprawy w gruncie, na grządkach podwyższanych, na balkonach i tarasach, a także na parapecie dla szczypioru.