Cebula czerwona odmiany Wenta – uprawa z dymki
31 października, 2023Cebula odmiany Sturon – uprawa z dymki
31 października, 2023Jak uprawiać cebulę z dymki?
Podstawowe informacje o wymaganiach cebuli uprawianej z dymki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Biała cebula
Cebula Alibaba to jedna z popularniejszych odmian o białym zabarwieniu łuski. To odmiana średniowczesna, bardzo dobrze plonująca i równomiernie dojrzewająca. Uprawia się ją głównie z dymki, gdyż przyśpiesza to zbiór i ułatwia uprawę, choć można też kupić nasiona. Cebulę dymkę sadzimy wczesną wiosną, zachowując odstępy w rzędzie zwykle co 7-10 cm, a między rzędami 25 cm, co pozwala roślinom lepiej się rozrosnąć. Cebulę tej odmiany można również uprawiać dla szczypioru, który dorasta do ok. 30 cm wysokości.
Alibaba wytwarza średniej wielkości kuliste cebule o masie ok. 80-100 g, pokryte białą mocną i ściśle przylegającą łuską. Miąższ jest biały, soczysty, średnio zwarty, o łagodnym smaku. Jest to odmiana polecana przede wszystkim do mrożenia i suszenia, ale nadaje się również do bezpośredniego spożycia oraz do dań gotowanych, pieczonych lub smażonych, czy też przetworów. Cebule odmiany Alibaba można przechowywać przez kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu.
Rośliny tej odmiany nadają się do uprawy w gruncie, na grządkach podwyższanych, na balkonach i tarasach, a także na parapecie dla szczypioru.