Cebula odmiany Bratko F1 (Syngenta) – uprawa z nasion
1 listopada, 2023Jak uprawiać cebulę?
Podstawowe informacje o wymaganiach cebuli co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Cebula wytwarzająca cebulki powietrzne
Cebula piętrowa (Allium cepa var. proliferum syn. Allium proliferum) spotykana jest pod kilkoma nazwami – cebula wielopiętrowa, cebula egipska, cebula wędrująca, cebula drzewiasta. Nie jest to cebula rodzinka jak niektórzy ją nazywają.
Jest to roślina wieloletnia, która w warunkach Polski zimuje. Uprawia się ją w gruncie, na grządkach podwyższonych, w dużych donicach wielosezonowych, jak również można ją sadzić pod osłonami. Niektórzy uprawiają ją także w domach na parapetach, jednakże jest to wysoka roślina i trzeba mieć jednak nieco miejsca przy oknie.
Cebulę piętrową uprawia się głównie z cebulek, które się wysadza do gruntu jesienią bądź wiosną. Materiał rozmnożeniowy można bez problemu kupić w Polsce. Można także dzielić cebule podziemne. Uprawa tej cebuli niczym nie różni się od uprawy tradycyjnych odmian cebuli, czy też pora. Tu wielkiej filozofii nie ma. Cebulki sadzi się na głębokości 1,5-2 cm. Odstęp pomiędzy cebulkami to 10-15 cm, a odstęp pomiędzy rzędami to 20-30 cm.
Jest to warzywo w pełni mrozoodporne. Preferuje stanowiska słoneczne, ciepłe, osłonięte od silnych wiatrów. Gleba powinna być żyzna, najlepiej o pH 6,5-7,0. Stanowisko powinno być przepuszczalne. Na glebach podmokłych rośliny słabiej rosną i mogą szybko gnić. Warto wdrożyć także nawozy uniwersalne wieloskładnikowe, które poprawią rozwój roślin, zwłaszcza jeżeli są to już rośliny kilkuletnie.
Na danym stanowisku może swobodnie rosnąć 3-4 lata corocznie wypuszczając nowe pędy, a zarazem rozrastając się w glebie. Warto uprawiać cebulę egipską z dala od innych warzyw cebulowych, gdyż łatwo może być porażana przez choroby np. rdzę bądź być atakowaną przez typowe szkodniki cebulowych.
U cebuli egipskiej jadalne są wszystkie jej części – cebule znajdujące się w glebie, szczypior, a także cebulki powietrzne, które roślina wytwarza corocznie. Nazwa cebula piętrowa od razu zdradza jak roślina rośnie. Wiosną zaczyna dość wcześnie pojawiać się szczypior, który stale rośnie. Można go oczywiście ścinać i zjadać jako nowalijkę, ale warto poczekać, gdyż na jego końcu w okresie lata zaczyna pojawiać się pierwsze piętro z tzw. cebulkami powietrznymi. Są one smaczne, ale zarazem po dojrzeniu będą służyły jako nowy materiał rozmnożeniowy. Cebulki powietrzne same wytwarzają własny szczypior (znacznie krótszy niż szczypior wyrastający z cebuli ukrytej w ziemi) na końcu, którego może pojawić się kolejne piętro z cebulkami powietrznymi. Są one jednak już mniejsze niż cebulki z pierwszego piętra. W warunkach Polski zwykle uzyskuje się zwykle 1-3 piętra cebulek powietrznych. Ich zbiory trwają zwykle od lipca do września. Zwykle na jednym piętrze jest 4-5 cebulek powietrznych, których średnica zwykle wynosi od 0,5-2 cm. Na drugim piętrze cebulki mają zwykle średnicę 0,3-1,5 cm, a na trzecim 0,2-1,0 cm. W uprawie pod osłonami łatwiej jest uzyskać więcej pięter cebulek.
Cebula egipska może wytworzyć szczypior o wysokości do 30-50 cm, co powoduje, że jest on podatny na łamanie się, zwłaszcza jak pojawią się na jego szczycie cebulki powietrzne z własnym szczypiorem. Warto zatem podwiązywać rośliny.
Cebulki są bardzo smaczne, słodko-ostre. Można je wykorzystywać tak samo jak zwykłą cebulę. Choć jest to pracochłonne, to warto cebulki obrać z osłon i poddać marynowaniu – są pyszne.