Cebula biała odmiany Alibaba – uprawa z dymki
31 października, 2023Cebula szalotka odmiany Golden Gourmet – uprawa z dymki
31 października, 2023Jak uprawiać cebulę z dymki?
Podstawowe informacje o wymaganiach cebuli uprawianej z dymki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Dość duże, lekko spłaczone cebule
Cebula Sturon to jedna z popularniejszych odmian uprawianych najczęściej z dymki, aby przyspieszyć zbiór. To odmiana wczesna. Pochodzi z Holandii i charakteryzuje się wysoką plennością. W sprzedaży dostępne są także nasiona. Cebulę dymkę sadzimy wczesną wiosną, zachowując odstępy w rzędzie zwykle co 7-10 cm, a między rzędami 25 cm, co pozwala roślinom lepiej się rozrosnąć. Cebulę tej odmiany można również uprawiać dla szczypioru, który dorasta do ok. 30-40 cm wysokości.
Sturon wytwarza średnie lub duże, lekko spłaszczone cebule o masie ok. 80-100 g, pokryte słomkowożółtą łuską. Miąższ jest biały, soczysty i chrupiący, lekko pikantny w smaku. Jest to odmiana o uniwersalnym zastosowaniu, doskonała do bezpośredniego spożycia oraz jako dodatek do dań gotowanych, pieczonych lub smażonych czy też do przetworów. Odmiana ta wykazuje odporność na typowe choroby cebuli, nie jest wrażliwa na zmienne warunki pogodowe. Cebule nadają się do dłuższego przechowywania.
Rośliny tej odmiany uprawia się w gruncie, na grządkach podwyższanych, na balkonach i tarasach, a także na parapecie dla szczypioru.